Νέο χτύπημα στον Μπενουά Αμόν: Ο Μανουέλ Βαλς δεν τον στηρίζει

Ο ένας μετά τον άλλο εγκαταλείπουν τον επίσημο υποψήφιο πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν τα κορυφαία στελέχη.


Μετά από αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης Ολάντ και κορυφαίους βουλευτές που «άδειασαν» τον Αμόν, γιατί τον θεωρούν πολύ αριστερό, με αντι-ευρωπαϊκές τάσεις, ήρθε η σειρά του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να πάρει αποστάσεις.
«Οχι, δεν μπορώ να στηρίξω τον Μπενουά Αμόν» δήλωσε στο περιοδικό Paris Match. Ο Μανουέλ Βαλς ήταν συνυποψήφιος του Μπενουά Αμόν στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού κόμματος, στις 29 Ιανουαρίου, αλλά καταψηφίστηκε γιατί θεωρείται πολύ μεταρρυθμιστής.
Ο Βαλς, μετά την εσωκομματική του ήττα, αποσύρθηκε από την πολιτική επικαιρότητα. Το Paris Match βρήκε τα ίχνη του στην Ισπανία, όπου την περασμένη Πέμπτη εγκαινίασε, μαζί με τη μητέρα του Luisa Valls Galfetti και την αδελφή του Giovanna μια έκθεση προς τιμήν του πατέρα του Xavier Valls ο οποίος πέθανε το 2006.

Εδώ με τη μητέρα του Luisa, μπροστά σε έναν πίνακα του πατέρα του, στην γκαλερί Fernandez-Braso, στη Μαδρίτη.


Το γαλλικό περιοδικό βρήκε τον Μανουέλ Βαλς σε καλή φόρμα. «Οχι, δεν μου λείπει η πρωθυπουργία», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος σήμερα είναι απλός βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Βαλς δηλώνει, επίσης, ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και ειδικά για το σοσιαλιστικό κόμμα. «Ο Μπενουά Αμόν; Ο Εμμανουέλ Μακρόν; Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και αποσύνθεση», δήλωσε.
Εδειξε να προβληματίζεται έντονα για τη δημοσκοπική επικράτηση της Μαρίν Λεπέν. «Αν το Εθνικό Μέτωπο κερδίσει με μεγάλο ποσοστό στον πρώτο γύρο, όλα αυτά θα τελειώσουν άσχημα» προειδοποίησε ο Βαλς. Και πρόσθεσε ότι αν στον δεύτερο γύρο η Λεπέν αναμετρηθεί με τον Φρανσουά Φιγιόν, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.
«Το σκάνδαλο του Φιγιόν άφησε βαθιά σημάδια στους Γάλλους» είπε. Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο Φιγιόν να μη φτάσει στον δεύτερο γύρο.
«Ωστόσο, ο Μπενουά Αμόν δεν έχει ρεύμα», προσθέτει, με νόημα. «Δεν μπορώ να ανεχθώ τόσες αντιφάσεις εκ μέρους του», δηλώνει, έξαλλος, γιατί ο Αμόν έφερε στο Σοσιαλιστικό κόμμα όλους τους «αντάρτες» βουλευτές οι οποίοι είχαν επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση Ολάντ και τον ίδιο τον Βαλς ως πρωθυπουργό όλα τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός διστάζει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι οι πιο πιστοί του βουλευτές βρίσκονται ήδη στο πλευρό του υποψηφίου προέδρου του κινήματος «Εμπρός!». Ο Βαλς εκτιμά ότι αν ο Εμμανουέλ Μακρόν εκλεγεί προέδρος «δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ το Εθνικό Μέτωπο θα έχει για τα καλά εγκατασταθεί».
Ο Μανουέλ Βαλς σφυροκοπάται όλες τις τελευταίες ημέρες από φήμες ότι στηρίζει τον Μακρόν και εγκαταλείπει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Μπενουά Αμόν αφού πολλοί «μεταρρυθμιστές» των Σοσιαλιστών και η λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» έχει ουσιαστικά μετακομίσει ολόκληρη στο πλευρό του υποψηφίου του κινήματος «Εμπρός!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπενουά Αμόν Μανουέλ Βαλς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ