Ο Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για το όραμά του στη Λυρική, τον Γιώργο Κιμούλη και την όπερα - iefimerida.gr

Ο Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για το όραμά του στη Λυρική, τον Γιώργο Κιμούλη και την όπερα

φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λιτό σκηνικό και μία άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα, βραδάκι Δευτέρας, στο Κυκλαδικό Μουσείο.

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Ανέστη εγκαινίασε τα Cycladic Talks με πρώτο καλεσμένο τον καλλιτεχνικό Διευθυντή της Λυρικής Γιώργο Κουμεντάκη.

Δύο καρέκλες, ένα τραπεζάκι και παρεΐστικη διάθεση ανάμεσα σε συνεντευξιαζόμενο και κοινό.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης ήταν χείμαρρος και απάντησε στις ερωτήσεις της Κατερίνας Ανέστη και του κοινού, χωρίς περιστροφές.
Μίλησε για την τέχνη του, την όπερα, το όραμα του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής, αλλά και τη συνεργασία του με τον Γιώργο Κιμούλη πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης θυμήθηκε την εποχή που «έντυσε» μουσικά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Την αποχώρησή του από την Αθήνα με το που τελείωσαν και την παραμονή του στην Τήνο επί 13 χρόνια.
Τη δικιά του «Φόνισσα» που του ζητούσε η Metropolitan Opera, αλλά και το πρόγραμμα της Λυρικής στις δύο νέες αίθουσες του ΚΠΙΣΝ με την εξαιρετική ακουστική, «από τις καλύτερες στην Ευρώπη».

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, μετρά σχεδόν δύο εβδομάδες στο νέο του γραφείο και ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα. «Έχω ήδη σκεφτεί τον αντικαταστάτη μου» είπε χαμογελώντας. «Έναν άνθρωπο, που θα πρέπει να έρθει και να συμπλεύσουμε μαζί, τουλάχιστον 5 μήνες, πριν φύγω και πριν αναλάβει». Όπως έχει ήδη πει, τρία χρόνια θέλει να πραγματοποιήσει το όραμά του, μετά θα επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. «Αυτές οι θέσεις πρέπει να αλλάζουν συχνά», υποστηρίζει.

Οι απαντήσεις του δεν είναι αναμενόμενες. «Όπερα; Μέχρι τα 20 μου, είχα και εγώ δυσκολία να την παρακολουθήσω» αποκαλύπτει. «Ωστόσο πρόκειται για ένα καθαρά λαϊκό είδος, με λόγο, μουσική, τραγούδι, σκηνικά, κοστούμια».

Τα φώτα στραμμένα στα λαμπερά εγκαίνια της Λυρικής, 15 Οκτωβρίου με την Αγνή Μπάλτσα στην «Ηλέκτρα». «Θέλω να παίξεις την Κλυταιμνήστρα στην πρώτη επίσημη παράσταση της Λυρικής, της είπα, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε, ναι, τόσο απλά».

Όσον αφορά στη διοίκηση του ΚΠΙΣΝ, εμμένει στην άποψη που είχε εκφράσει και παλαιότερα, ότι θα έπρεπε να εκπροσωπείται με τρία μέλη η Λυρική στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στον πρόεδρό του, Γιώργο Κιμούλη, μίλησε για μία καλή συνεργασία, με τον κ. Κιμούλη να έχει ουσιαστικά στην εποπτεία του το καλλιτεχνικό μέρος και τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Μανωλόπουλο, τα της διοίκησης.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για το όραμά του στη Λυρική, τον Γιώργο Κιμούλη και την όπερα | iefimerida.gr 0


Την κουβέντα έσπαγαν τα σχόλια του κοινού, αλλά και προβολές από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της καριέρας του Γιώργου Κουμεντάκη.

Η βραδιά κύλησε με δημιουργική κουβέντα, στο κοινό φίλοι και συνάδελφοι του Κουμεντάκη, ο διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής Αντώνης Φωνιαδάκης αλλά και ο διεθνούς φήμης χορευτής και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Τα «Cycladic Talks» είναι μία νέα σειρά εκδηλώσεων του Κυκλαδικού Μουσείου που πραγματοποιούνται στο cafe και δημιουργήθηκαν αυθόρμητα, όταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Ανέστη χρησιμοποιούσε το χώρο για τα ραντεβού της για συνεντεύξεις και ήρθε η σκέψη, αυτές τις κουβέντες, να τις κάνει ανοιχτά με τη συμμετοχή του κοινού.

Το πρόγραμμα, μόλις ξεκίνησε και θα περιλαμβάνει ανθρώπους οραματιστές, ταλαντούχους, καλλιτέχνες που κάτι ετοιμάζουν και ενδιαφέρουν ως δημιουργοί και ως προσωπικότητες.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Café (Νεοφύτου Δούκα 4)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ