Για πρώτη φορά στο φως: Εγχρωμο βίντεο-ντοκουμέντο από την κηδεία του Ιωσήφ Στάλιν - iefimerida.gr

Για πρώτη φορά στο φως: Εγχρωμο βίντεο-ντοκουμέντο από την κηδεία του Ιωσήφ Στάλιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

64 χρόνια μετά την κηδεία τού Ιωσήφ Στάλιν, ένα νέο βίντεο από εκείνη την ημέρα είδε το φως της δημοσιότητας.

Μέχρι σήμερα, ό,τι ξέραμε για την κηδεία του προερχόταν από σοβιετικές κρατικές πηγές. Αυτή τη φορά, δημοσιεύθηκε ένα βίντεο Αμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος λίγο αργότερα απελάθηκε με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο λόγος για τον Μάρτιν Μάνοφ, στρατιωτικό, που πήγε στη Σοβιετική Ένωση το 1952, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και επί δύο χρόνια αποτύπωνε εικόνες με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού.

Στις 9 Μαρτίου 1953, την ημέρα της κηδείας τού Στάλιν, χιλιάδες Ρώσοι έσπευσαν για να πουν το τελευταίο αντίο. Εκείνη την περίοδο η πρεσβεία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα κτίριο με θέα στους τείχους του Κρεμλίνου.

Το βίντεο που ακολουθεί απεικονίζει χιλιάδες στρατιώτες να συνοδεύουν το φέρετρο. Σε κανέναν δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στην Κόκκινη Πλατεία, παρά μόνο όταν το φέρετρο είχε πια φτάσει στο Μαυσωλείο και είχε τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνο του Λένιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ