Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ είχε πάρει μισό εκατομμύριο δολάρια για να προωθήσει τουρκικά συμφέροντα - iefimerida.gr

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ είχε πάρει μισό εκατομμύριο δολάρια για να προωθήσει τουρκικά συμφέροντα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Evan Vucci/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

530.000$ έλαβε η εταιρεία του Μάικλ Φλιν, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, για να προωθήσει τα συμφέροντα ομίλου ιδιοκτησίας ενός φίλου του Ερντογάν και ενδεχομένως και της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δικηγόρος για λογαριασμό του αντιστρατήγου ε.α.

Η εταιρεία του Φλιν καταχωρήθηκε οικειοθελώς στη λίστα με τις ομάδες πίεσης για εργασία που «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ωφέλησε κυρίως τη Δημοκρατία της Τουρκίας»

Σύμφωνα με την κείμενη αμερικανική νομοθεσία Αμερικανοί πολίτες που προωθούν τα συμφέροντα ξένων κυβερνήσεων ή πολιτικών ομάδων πρέπει να αποκαλύπτουν τη δράση τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης,

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν γνώριζε τι δουλειά έκανε ο Φλιν, προτού τον διορίσει σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

«Πιστεύω ότι έκανε αυτή τη δουλειά για να βγάζει τα προς το ζην», είπε ο Σπάισερ.

«Εκείνη την περίοδο ήταν ένας ιδιώτης. Κι όταν είσαι ιδιώτης επιτρέπεται να αναλαμβάνεις νόμιμες δραστηριότητες», είπε.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τη δουλειά του Φλιν πριν τον διορισμό του τελευταίου. Και σε συνέντευξή του στο Fox News είπε ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις συνιστούν «επιβεβαίωση της απόφασης του προέδρου να ζητήσει απ’ τον στρατηγό Φλιν να παραιτηθεί».

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η εταιρεία συμβούλων του Φλιν, η Flynn Intel Group, Inc., αποκάλυψε ότι εργαζόταν για λογαριασμό της Inovo BV, μιας εταρείας συμβούλων με έδρα την Ολλανδία, ιδιοκτησίας του Εκίμ Αλπτεκίν, ενός πλούσιου Τούρκου επιχειρηματία που έχει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της χώρας του και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης η Flynn Intel Group ανέλαβε να «κάνει έρευνα» για τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυο των σχολείων του, καθώς και να «συγκροτήσει ένα κινηματογραφικό συνεργείο και μια ομάδα παραγωγής για ένα ντοκιμαντέρ που θα βασίζεται στην έρευνα σχετικά με τον Γκιουλέν».

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου και χιλιάδες οπαδοί του έχουν φυλακιστεί. Η Τουρκία ζητεί απ’ τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν.

Στις 8 Νοεμβρίου 2016, ανήμερα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Φλιν έγραψε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο The Hill. Στο άρθρο αυτό αποκαλούσε τον Γκιουλέν «ακραίο ισλαμιστή», εγκέφαλο «ενός ευρέος παγκόσμιου δικτύου» εξτρεμιστών, το οποίο έχει «όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε να ταιριάζει στην περιγραφή ενός επικίνδυνου τρομοκρατικού δικτύου εν υπνώσει.»

Στο ίδιο άρθρο ο Φλίν χαρακτήριζε την Τουρκία σύμμαχο «ζωτικής σημασίας» για τις ΗΠΑ, και «ισχυρότερο σύμμαχο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία».

Το συμβόλαιο του Φλιν έληξε στις 15 Νοεμβρίου, τρεις μέρες μετά το διορισμό του ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Όταν διορίστηκε ο Φλιν η Flynn Intel Group διέκοψε τη λειτουργία της και δεν ανανέωσε το συμβόλαιο με την Inovo BV.

Στα έγγραφα που κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Flynn Intel, αποκαλύπτεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Αλπτεκίν κάλεσε τον Φλιν να συναντήσει Τούρκους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη.

Ο Αλπτεκίν παραδέχθηκε ότι κανόνισε μια συνάντηση μεταξύ του Φλιν και δύο αξιωματούχων. Είπε ότι συναντήθηκαν σε κάποιο ξενοδοχείο, που δεν αποκάλυψε κι ότι ο Φλιν έτυχε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι παραβρέθηκαν σε συνεδρίαση του ΟΗΕ και σε μια χωριστή διάσκεψη που ο ίδιος είχε οργανώσει.

Μεταξύ των αξιωματούχων αυτών ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Αλπτεκίν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κατάθεση των εγγράφων στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι η Flynn Intel Group δέχθηκε «πολιτική πίεση».

«Εγώ διαφωνώ με την κατάθεση [των εγγράφων ]. Θα ήταν διαφορετικό αν εργαζόμουν για την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά εγώ δεν παίρνω γραμμή από κανέναν μέσα στην κυβέρνηση», υποστήριξε...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ