Παρελθόν για τη Νότια Κορέα η πρόεδρος Παρκ

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχηγός του κράτους που αποπέμπεται απ’ το αξίωμά της και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καθαίρεση της Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.
Οι ενέργειές της «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα...της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η πρόεδρος Παρκ Γκιούν-Χιε απομακρύνθηκε».

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και να οργανωθούν πρόωρες εκλογές σε διάστημα 60 ημερών.

Το οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείται συμπαρέσυρε και τον κληρονόμο της Samsung.

O Eισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση κατηγορεί το αφεντικό της Samsung ότι πλήρωσε, ώστε να περάσει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η πρόεδρος Παρκ κατηγορείται για συνέργεια στο σχέδιο της πλέον έμπιστης φίλης της, Τσόι σουν-Σιλ, να εκβιάσει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα της δεύτερης.



Έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ της προέδρου, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια και η ένταση. Ένας 72χρονος άνδρας τραυματίστηκε και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Η καθαίρεση της Παρκ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει ότι η πρόεδρος Παρκ είναι πλέον μια κοινή εγκληματίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ