Παρελθόν για τη Νότια Κορέα η πρόεδρος Παρκ - iefimerida.gr

Παρελθόν για τη Νότια Κορέα η πρόεδρος Παρκ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχηγός του κράτους που αποπέμπεται απ’ το αξίωμά της και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την καθαίρεση της Παρκ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.
Οι ενέργειές της «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα...της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η πρόεδρος Παρκ Γκιούν-Χιε απομακρύνθηκε».

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και να οργανωθούν πρόωρες εκλογές σε διάστημα 60 ημερών.

Το οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείται συμπαρέσυρε και τον κληρονόμο της Samsung.

O Eισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση κατηγορεί το αφεντικό της Samsung ότι πλήρωσε, ώστε να περάσει μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

Η Samsung έχει παραδεχθεί ότι έδινε χρήματα, όμως έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για τη συγχώνευση.

Η πρόεδρος Παρκ κατηγορείται για συνέργεια στο σχέδιο της πλέον έμπιστης φίλης της, Τσόι σουν-Σιλ, να εκβιάσει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα της δεύτερης.

Παρελθόν για τη Νότια Κορέα η πρόεδρος Παρκ | iefimerida.gr 0
Παρελθόν για τη Νότια Κορέα η πρόεδρος Παρκ | iefimerida.gr 1



Έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ της προέδρου, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια και η ένταση. Ένας 72χρονος άνδρας τραυματίστηκε και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Η καθαίρεση της Παρκ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει ότι η πρόεδρος Παρκ είναι πλέον μια κοινή εγκληματίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ