ΓΑΠ: Εκλογή προέδρου το Μάρτιο -Βενιζέλος: Όχι σε πολυαρχία - iefimerida.gr

ΓΑΠ: Εκλογή προέδρου το Μάρτιο -Βενιζέλος: Όχι σε πολυαρχία

Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτοί παραμένουν οι λογαριασμοί στα αντιπαρατιθέμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη ημέρα του εθνικού συμβουλίου του κόμματος. Από τη μία πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του υποστήριξε η εκλογή του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ θα γίνει από τη βάση και πρόσθεσε πως την ημερομηνία θα ορίσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Επανέλαβε δε ότι η διαδικασία θα γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.

«Θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι» κατέληξε χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν θα είναι ή όχι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος.

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αντιμετώπισε τον Γιώργο Παπανδρέου σαν να έχει ήδη φύγει από το κόμμα, δίνοντας του συγχαρητήρια για την αποχώρηση του και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, έδειξε τη διαφωνία του με την πρόταση ΓΑΠ για εκλογή νέου προέδρου το Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πολυαρχία. Τόνισε πως οι διαδικασίες διαδοχής θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να προετοιμαστεί απερίσπαστα το ΠΑΣΟΚ για την εθνική αναμέτρηση της άνοιξης.

Ουσιαστικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα επιθυμούσε εκλογή νέου προέδρου τώρα και όχι τον Μάρτιο και εμμέσως έδειξε ως ημερομηνία εκλογών την 29 Απριλίου: «Tώρα πρέπει να επανασυστήσουμε και το ΠΑΣΟΚ. Φαντάζομαι δεν θα το κάνουμε μεταξύ 1-29 Απριλίου που θα είναι η επίσημη προεκλογική εκστρατεία». Και αυτό γιατί -όπως τόνισε- οι επόμενοι τρεις μηνες είναι κρίσιμοι για την χώρα καθως «παίζεται η υπόσταση, το μέλλον της χώρας και της παράταξης». Επεσήμανε μάλιστα «Ταμείο θα κάνουμε μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Αν έχουμε κερδίσει θα έχουμε καταγάγει θρίαμβο. Αν έχουμε χάσει, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στήριξε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή ηγεσίας από την βάση στο τέλος Μαρτίου, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε θέση έχει ατέλειες αλλά πιστεύει ότι διαλέγει την καλύτερη.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε με ποιες διαδικασίες θα προχωρήσουμε. Αλλά αρχίζοντας να μιλάμε για το τι θα κάνουμε να καταλάβουμε καλά ο΄τι είναι αδιανόητο για μέλος ή στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για το αύριο χωρίς να μιλάει για το σήμερα. Μελλοντολόγους έχουμε πολλούς φλύαρους δημαγωγούς έχει πολλούς η Ελλάδα».

Το σκληρό πόκερ πάντως αναμένεται να συνεχιστεί στο ΠΑΣΟΚ δεδομένο μάλιστα πως ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο των αμφισβητιών του, συμμαχώντας με την τρόικα (Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης) και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την επιλογή της διαδικασίας κερδίζοντας χρόνο. Από την άλλη πλευρά και οι ίδιοι κέρδισαν θεωρώντας ότι μελλοντικά θα έχουν περισσότερες ελπίδες έναντι του κ. Βενιζέλου.

Να σημειωθεί ότι της συμμαχίας Γιώργου με τους συγκεκριμένους παράγοντες, προηγήθηκε η αποτυχημένη του προσπάθεια να εξασφαλίσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναίνεση για τη διαρχία. Σε όλο αυτό το σκηνικό πάντως ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί πλέον να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, ευελπιστώντας με τη σειρά του ότι ο εναγκαλισμός των αντιπάλων του με τον κ. Παπανδρέου θα τους προκαλέσει φθορά. Ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η πρόταση Παπανδρέου έχει μοναδικό στόχο να εγκλωβίσει τα κορυφαία στελέχη, διαχώρισε πλήρως τη θέση του, χωρίς όμως να αποσυρθεί από τη μάχη της διαδοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ