ΣΕΒ: Καμπανάκι για ύφεση και στο α' τρίμηνο του 2017 - iefimerida.gr

ΣΕΒ: Καμπανάκι για ύφεση και στο α' τρίμηνο του 2017

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τελικά, η αβεβαιότητα όντως έχει επιπτώσεις, όπως καταδεικνύει η καθήλωση της ανάπτυξης το 2016», επισημαίνει ο ΣΕΒ, σχολιάζοντας την πτώση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 κατά -1,1% και προειδοποιεί ότι αν δεν αρθεί η αβεβαιότητα η ανάκαμψη το 2017 θα μείνει στα χαρτιά.

Η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017, τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία.

Αναλύοντας τις επιδόσεις του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σημειώνει ότι η ύφεση οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και πτώση των επενδύσεων (και παγίων και αποθεμάτων), παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας σε αυξητική, αν και κατά τι μειωμένη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016, τροχιά.

Η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017.

Η ματαίωση επενδυτικών σχεδίων προφανώς οδήγησε σε κάποια εξασθένιση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών, εάν δεν ανατραπεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017 τονίζει και προσθέτει ότι η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά.

Συνάντηση Φέσσα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων

Με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της, ενώ από πλευράς του ΣΕΒ δόθηκε έμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος της τρέχουσας αξιολόγησης καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ ΕΛΣΑΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ