Καταλύτης για την Ευρώπη η υποβάθμιση της Γαλλίας; - iefimerida.gr

Καταλύτης για την Ευρώπη η υποβάθμιση της Γαλλίας;

Standard & Poors
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι οίκοι αξιολόγησεις είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν πως η χώρα κινδύνευε να χάσει το τριπλό Α και ο οίκος Standard & Poors πραγματοποίησε την απειλή του υποβαθμίζοντας την μαζί με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αυστρία.

Αιτία για την κίνηση αυτή ήταν τα πενιχρά μέτρα τα οποία έλαβαν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ισχυρίζεται ο οίκος αξιολόγησης. Στο Παρίσι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας πως «σε ένα μαθητή που αριστεύει το να πάρει μια φορά 19 δεν μπορεί να θεωρείται αποτυχία».

Κι όμως, η υποβάθμιση της Γαλλίας φαίνεται ότι δρα καταλυτικά στην ευρωπαϊκή σκηνή καθώς πίεζει όχι μόνο το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος τον Απρίλιο έχει να αντιμετωπίσει τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία μπορεί να απολαμβάνει την υψηλότερη αξιολόγηση στην Ευρώπη και να θεωρείται υπόδειγμα χώρας τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο καλείται να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσει το τριπλό Α και ο μηχανισμός EFSF ιδίως τώρα που υποβαθμίστηκε και η Αυστρία.

Επιπλέον τα όνειρα της Γερμανίδας καγκελαρίου για μείωση των φόρων φαίνεται πως ματαιώνονται δημιουργώντας ένα επιπλέον πονοκέφαλο στην «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου που πιέζεται τόσο από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όσο και από τις διαδοχικές ήττες σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Προς στιγμήν ο μόνος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη είναι ο Φρανσουά Ολάντ και οι Γάλλοι Σοσιαλιστές που βρήκαν αφορμή να επιτεθούν προσωπικά στον Νικολά Σαρκοζί κατηγορώντας τον για αποτυχία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος είχε κάνει «σημαία» της πολιτικής του τη διατήρηση του τριπλού Α.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς αναμένονται πρωτοβουλίες «για μια συνολική και οριστική διευθέτηση του ευρωπαϊκού προβλήματος», όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ