Ο Μακρόν σαρώνει τα πάντα -Κορυφαίες προσωπικότητες τον στηρίζουν - iefimerida.gr

Ο Μακρόν σαρώνει τα πάντα -Κορυφαίες προσωπικότητες τον στηρίζουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το φαινόμενο «σκούπα Μακρόν» κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ.

Και αυτό γιατί τα κορυφαία στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος -το ένα μετά το άλλο- στηρίζουν την υποψηφιότητά του και απαρνούνται τον επίσημο υποψήφιο Μπενουά Αμόν, τον οποίο βρίσκουν πολύ αριστερό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο πρώην δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ και ο ιστορικός σύμβουλος του Μιτεράν, Ζακ Αταλί, στοιχίστηκαν με δηλώσεις τους πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

«Υπάρχει ένας υποψήφιος που ονομάζεται Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμά του, υπάρχουν θετικά πράγματα εκεί μέσα, παρότι απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις. Ο Μακρόν δημιουργεί μια δυναμική, είναι προφανές. Η δική μου ανησυχία σε αυτό το στάδιο είναι "τι κάνουμε εμείς στην Αριστερά;". Εγώ είμαι σοσιαλιστικής, σοσιαλδημοκράτης εκ πεποιθήσεως και διερωτώμαι "πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τη Μαρίν Λεπέν να γίνει πρόεδρος;". Και πώς μπορούμε να εμποδίσουμε την ενδεχόμενη εκλογή του Φρανσουά Φιγιόν; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται σε όλους τους Γάλλους σοσιαλιστές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό. «Η Γαλλία δεν μπορεί να πάει σε περιπέτεια. Και μια διπλή περιπέτεια προδιαγράφεται μπροστά μας αν κερδίσει η Μαρίν Λεπέν ή ο Φρανσουά Φιγιόν», πρόσθεσε.

Κατεπέλτης ήταν και ο πρώην δήμαρχος του Παρισού και ιστορικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος δήλωσε πως ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι «ο υποψήφιος που πλησιάζει περισσότερο τις πεποιθήσεις» του. Εκτίμησε μάλιστα ότι το πρόγραμμα του επίσημου υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν, «είναι επικίνδυνο».

Ο Μακρόν σαρώνει τα πάντα -Κορυφαίες προσωπικότητες τον στηρίζουν | iefimerida.gr 0


Ο Ντελανοέ κάλεσε τους ψηφοφόρους «να βάλουν τα δυνατά τους για να νικηθεί από τον πρώτο γύρο η Μαρίν Λεπέν». «Ο υποψήφιος που πλησιάζει το περισσότερο τις απόψεις μου, ως σοσιαλιστή, μεταρρυθμιστή, φιλοευρωπαίου, ρεαλιστή, είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε. «Εγώ δεν ανήκω στο κόμμα Εμπρός!, δεν ανήκω στην ομάδα στήριξης του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά θα τον βοηθήσω, ελεύθερα», επεσήμανε ο Ντελανοέ και αρνήθηκε ότι διεκδικεί θέση σε μελλοντική κυβέρνηση. «Το πλεονέκτημα του προγράμματος του Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο γεγονός πως είναι σοβαρό, αξιόπιστο σε οικονομικό επίπεδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιφέρει κοινωνική πρόοδο (...), δηλαδή την προστασία των ανέργων, το κοινωνικό κεκτημένο, την προστασία των πιο αδυνάτων», είπε.

Μιλώντας για το πρόγραμμα του επίσημου υποψηφίου Μπενουά Αμόν, ο Ντελανοέ το χαρακτήρισε «επικίνδυνο», γιατί, όπως είπε, δεν ενώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Ιδεολογικά μιλώντας, το πρόγραμμα του Αμόν, είτε στα εργασιακά, είτε στις σχέσεις με την Ευρώπη, δεν είναι σε θέση να παραγάγει κοινωνική πρόοδο», είπε.

Σημαντική, από πολλές απόψεις, υπήρξε και η στήριξη που παρείχε στο πρόσωπο του Εμμανουέλ Μακρόν ο πρώην σύμβουλος του Μιτεράν, συγγραφέας και στοχαστής Ζακ Αταλί. «Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι μια ελπίδα, είναι μια μοναδική ελπίδα και μπορεί να γίνει ηγέτης», δήλωσε ο Αταλί.

Ο Μακρόν σαρώνει τα πάντα -Κορυφαίες προσωπικότητες τον στηρίζουν | iefimerida.gr 1


Για τον Μπενουά Αμόν, ο Ζαν Αταλί σχολίασε ότι έχει «ένα ημιπληγικό πρόγραμμα». Για τον νεοκομμουνιστή υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι «έχει ένα πρόγραμμα που θα μεταμόρφωνε τη Γαλλία σε Βόρεια Κορέα, ένα πρόγραμμα πολύ κοντά στις απόψεις της Λεπέν». Για τον Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε «δυστυχώς, με όλα αυτά τα σκάνδαλα που τον πλήττουν, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος ως ηγέτης της χώρας».

Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο Μακρόν
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά, ξεπέρασε με 26% τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν (25%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Harris Interactive η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου.
Είναι η πρώτη φορά που το ινστιτούτο ερευνών δίνει την πρώτη θέση στον υποψήφιο, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται από το 20% στο 26% μέσα σε δύο εβδομάδες. Ως σήμερα, η Μαρίν Λεπέν βρισκόταν επικεφαλής όλων των δημοσκοπήσεων για τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, ο οποίος θα γίνει στις 23 Απριλίου. Στην έρευνα της Harris Interactive, ο Φρανσουά Φιγιόν οπισθοχωρεί στην τρίτη θέση, με 20% και φεύγει από την κούρσα από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την προεδρική εκλογή στον β' γύρο με 65%, ενώ η Λεπέν θα χάσει με 35%. Στο ερώτημα γιατί ψηφίζουν Μακρόν, οι ερωτηθέντες απαντούν:

  • Για το πρόγραμμά του (63%)
  • Για την ικανότητά του να φέρει νέες ιδέες (57%)
  • Για να κερδίσει τις εκλογές (56%)
  • Για την ειλικρίνειά του (54%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος του κόμματος Εμπρός! δείχνει μεγάλη δυναμική. Με τη στήριξη του Μπερτράν Ντελανοέ, ο Μακρόν κατέγραψε έναν νέο, βαρυσήμαντο σύμμαχο, ενώ αναμένονται και άλλες προσχωρήσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ταυτόχρονα, η εικόνα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν καθημερινά τσαλακώνεται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της BVA της Kantar Sofres-OnePoint που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 8 Μαρτίου, τα 2/3 των Γάλλων (64%) ανησυχούν γιατί η Μαρίν Λεπέν θα περάσει στον β' γύρο της προεδρικής εκλογής. Πάνω από τα 3/4 των Γάλλων (77%) αποκαλούν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ακροδεξιό κόμμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον σαρώνει πρώτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ