Οι ΗΠΑ στέλνουν εκατοντάδες πεζοναύτες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Eκατοντάδες πεζοναύτες με βαρύ πυροβολικό αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο των ετοιμασιών για την επίθεση στη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Και μπορεί η κίνηση αυτή να είναι προσωρινή, όπως είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ κλίνει στο να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο Πεντάγωνο να λαμβάνει αποφάσεις στη μάχη κατά του ΙΚ.

Στρατιωτικοί διοικητές είχαν απογοητευθεί απ’ την ανάμειξη της κυβέρνησης Ομπάμα σε καθημερινές αποφάσεις τους και ζητούσαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τον εχθρό.

Oι πεζοναύτες που αναπτύχθηκαν στη Συρία τοποθετούν ολμοβόλα ώστε να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους ντόπιους συμμάχους τους.

Παράλληλα η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στο Κουβέιτ, ώστε να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν το «Ισλαμικό Κράτος» εκεί, αν χρειαστεί.

Οι τελευταίες κινήσεις των στρατευμάτων έρχονται μετά την πρόσφατη προσωρινή ανάπτυξη Αμερικανικών δυνάμεων στα περίχωρα του Μανμπίτζ της Συρίας, ώστε να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ορίσει ότι ο στρατός μπορεί να έχει μέχρι 503 Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία, αλλά το προσωρινό προσωπικό δεν μετρά.

Η ηγεσία του Πενταγώνου έστειλε τον περασμένο μήνα στο Λευκό Οίκο ένα αναθεωρημένο σχέδιο για την κατανίκηση του «Ισλαμικού Κράτους». Το σχέδιο αυτό περιγράφει μια στρατηγική που πιθανώς θα αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία, ώστε να παρέχουν καλύτερες συμβουλές και να βοηθούν τους Σύρους μαχητές που θα μετάσχουν στην μάχη της Ράκα.

Ενώ προτείνεται μεταξύ άλλων αυξημένη υποστήριξη με πυροβολικό, περισσότερα ελικόπτερα Απάτσι και πιο εντατική εκπαίδευση των ντόπιων συμμάχων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η μάχη της Ράκα θα θυμίζει τη μάχη της Μοσούλης στο γειτονικό Ιράκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ