Ποιες συσκευές, κινητά και τηλεοράσεις, είχε καταφέρει να χακέψει η CIA - iefimerida.gr

Ποιες συσκευές, κινητά και τηλεοράσεις, είχε καταφέρει να χακέψει η CIA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

CIA και FBI διενεργούν κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστώσουν πώς διέρρευσαν από τη Wikileaks χιλιάδες απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τα εργαλεία χάκινγκ της CIA με στόχο συσκευές τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Samsung.

Στα κυβερνο-όπλα της CIA περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τη Wikileaks, ένα κατασκοπευτικό κακόβουλο λογισμικό που είχε αναπτύξει η Υπηρεσία με στόχο να προσβάλει φορητές συσκευές με λειτουργικά συστήματα Windows, Android, iOS, OSX και Linux υπολογιστές, όπως και routers. Στα έγγραφα, που χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2014 η CIA εμφανίζεται να είχε αναπτύξει εργαλείο χάκινγκ με την κωδική ονομασία “Weeping Angel” ώστε να διεισδύει σε «έξυπνες» τηλεοράσεις της σειράς F8000 της Samsung. Αν και οι τηλεοράσεις εμφανίζονταν κλειστές, μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού κατέγραφαν στην πραγματικότητα ηχητικές συνομιλίες, οι οποίες αργότερα μεταφέρονταν μέσω ίντερνετ στους σέρβερ της CIA όταν οι τηλεοράσεις τίθονταν σε κανονική λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 8 Μαρτίου, το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα με την κωδική ονομασία Vault 7, τα οποία περιγράφουν τα εργαλεία κυβερνοεπιθέσεων και hacking που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη μυστική υπηρεσία.

To WikiLeaks ισχυρίζεται επίσης ότι από το 2016 η CIA έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο από 24 Android «Zero Days» -όπως ονομάστηκαν άγνωστα μέχρι τότε κενά ασφαλείας.

Κάποια από αυτά φέρεται να εντοπίστηκαν από την CIA, άλλα από τις βρετανικές υπηρεσίες καθώς και την NSA καθώς και από άλλες πλευρές που δεν κατονομάζονται.

Συσκευές της Samsung, HTC και Sony, μεταξύ άλλων, φέρονται να είχαν προσβληθεί με αποτέλεσμα η CIA να έχει πρόσβαση σε μηνύματα στα Whatsapp, Signal, Telegram and Weibo μεταξύ άλλων.
Ειδική μονάδα της CIA φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο τα iPhone και iPad προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα θέσης, να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ή να διαβάζει μηνύματα.

Παράλληλα υποστηρίζεται ότι η CIA αναζητούσε τρόπους προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα των αυτοκινήτων. Το WikiLeaks υποστηρίζει ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μυστικές δολοφονίες που θα παρουσιάζονταν ως τροχαίο δυστύχημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ