Πρωτοπορεί ο Ολυμπιακός: Στο φως τα οικονομικά στοιχεία της 7ετίας Μαρινάκη - iefimerida.gr

Πρωτοπορεί ο Ολυμπιακός: Στο φως τα οικονομικά στοιχεία της 7ετίας Μαρινάκη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση η ΠΑΕ Ολυμπιακός, έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία για την 7ετή παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο σύλλογο. Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν οι περισσότεροι, κέρδος δεν υπάρχει!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Πειραιωτών, Γιάννης Βρέντζος, μαζί με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη και αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Μιχάλη Κουντούρη, τον Γιώργο Παύλου και τον Κώστα Καραπαπά, παρουσίασαν στους εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν το ρεπορτάζ των Πρωταθλητών Ελλάδας, στοιχεία από επίσημα έγγραφα αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ομάδας, τα οποία υποβάλλονται σε ΕΠΟ και UEFA και ελέγχθηκαν από την εταιρεία PwC.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού, καλύπτοντας το έλλειμμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ ενώ εκείνη την εποχή υπήρχαν και χρέη ακόμη 40 εκατομμυρίων.

Συνολικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αναγκαστεί να βάλει στον Ολυμπιακό σε αυτή την περίοδο το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε στην παρουσίαση, δεν ήταν αυτός ο σκοπός του.

Σε μια απάντηση προς όλους όσοι ασκούν κριτική για τις συνεχείς πωλήσεις ποδοσφαιριστών, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εμφάνισε αναλυτικά τα οικονομικά της στοιχεία, δείχνοντας και το μέγεθος του προβλήματος που υπήρχε.

Αναφορικά με τα έσοδα από τις πωλήσεις, οι αρμόδιοι της ΠΑΕ έκαναν σαφές ότι την τελευταία διετία έχουν έρθει στα ταμεία του συλλόγου χρήματα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τις πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε, Μαζουακού, Ρομπέρτο, Ντουρμάζ, Πουλίδο, Διαμαντάκου, Ντοσεβί, Μπενίτες, Γιαταμπαρέ.

Για τις αγορές και τους δανεισμούς, μαζί με τα έξοδα μεταγραφών, έχουν δοθεί συνολικά 34 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για τις προσθήκες των: Ιντέγε, Ντα Κόστα, Μιλιβόγεβιτς, Σεμπά, Καπίνο, Πάρντο, Ελιουνούσι, Μάριν, Καρντόσο, Ντε Λα Μπέγια, Βιάνα, Φιγκέιρας, Μπέρτο, Λαΐφη, Ανσαριφάρντ, Πασιένσια, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Γιαννιώτα, Γούτα, Μαρτίνες, Πουλίδο.

Τα έσοδα από τηλεοπτικά και εισιτήρια

Αισθητή είναι και η μείωση των εσόδων που έχει σημειωθεί από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά και τα εισιτήρια, γεγονός για το οποίο οφείλεται κυρίως η οικονομική κρίση. Υπολογίζεται πως από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα έχουν πέσει στα 6 εκατομμύρια ευρώ!

Τα έξοδα της εταιρίας ανέρχονται στα 70 εκατομμύρια ευρώ, με το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος να φτάνει τα 45 εκατομμύρια.

Πρόκειται για μισθοδοσίες 150 υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 9.000.000 ευρώ, το κόστος για την χρήση του «Καραϊσκάκης» που ανέρχεται στα 2.500.000 ευρώ, το κόστος των εγκαταστάσεων στο Ρέντη που ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ και το έργο στις Ακαδημίες όπου το κόστος υπολογίζεται στα 2.000.000 ευρώ.

Μέσα στα έξοδα κι η ενίσχυση του Ερασιτέχνη που υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ, ενώ οι φιλανθρωπικές δράσεις όπως αυτή της Unicef ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ.

Στα έξοδα και κάποια γενικά, λειτουργικά έξοδα, όπως η ασφάλεια και τα ταξίδια.

Μόνο οι πτήσεις τσάρτερ κοστίζουν κάθε χρόνο 1.500.000 ευρώ!

110 εκατομμύρια στο Δημόσιο

Όσο για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί τα τελευταία 7 χρόνια στο Δημόσιο, για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, το ποσό αυτό ξεπερνά τα 110.000. ευρώ!

Πούλησε για να μην μπει σε καθεστώς διαχείρισης

Από τον ισολογισμό της ΠΑΕ για τη σεζόν 2015-16 προκύπτει ότι τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Παρουσιάστηκε ζημιά 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε άνω των 30 εκατομμυρίων. ευρώ από το Champions League. Χωρίς τα μπόνους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αν δεν υπήρχαν οι πωλήσεις η ζημιά των «ερυθρόλευκων» θα ήταν τεράστια, άνω των 30-35 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα οδηγούσαν αντίστοιχα τον σύλλογο σε καθεστώς επιτήρησης στα πλαίσια του Financial Fair Play, μέχρι και σε ενδεχόμενη τιμωρία του. Άλλωστε, δεν μπορεί μια ομάδα που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να παρουσιάζει ζημιές πέρα από κάποιο όριο ακόμα και αν αυτές καλύπτονται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το ποσό αυτό μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε θα καλύψει ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης με ΑΜΚ. Αυτά τα στοιχεία μάλιστα που έδωσε η ΠΑΕ στη δημοσιότητα, είναι τα επίσημα που έχουν στα χέρια τους ΕΠΟ και UEFA, στα πλαίσια της αδειοδότησης.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ