Η Φώφη Γεννηματά μιλά για όλα: Τον καρκίνο, τη μητρότητα, την πολιτική - iefimerida.gr

Η Φώφη Γεννηματά μιλά για όλα: Τον καρκίνο, τη μητρότητα, την πολιτική

Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς είναι ως μητέρα η Φώφη Γεννηματά; Πώς ασχολήθηκε με την πολιτική; Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της; Τι της είπε ο Γιώργος Γεννηματάς μπαίνοντας στο χειρουργείο; Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απαντά σε όλα.

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στο περιοδικό HELLO η Φώφη Γεννηματά αποκαλύπτει ότι πάλεψε πολύ για να αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική. Παραδέχεται ότι η περιπέτεια της υγείας της την στιγμάτισε και δηλώνει ότι πλέον έμαθε να μην χάνει στιγμές από την ζωή. Αποκαλύπτει τι της είπε ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς, όταν έμπαινε στο χειρουργείο για να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά:

  • Για τις γυναίκες στην πολιτική και τις προκαταλήψεις.

Υπάρχουν ακόμα. Όμως, «σπάμε» τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε «δεύτερους ρόλους». Η μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και δεν αφορά μόνο το χώρο της πολιτικής. Σε κάθε χώρο δουλειάς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε. Δουλεύουμε διπλά για να πείσουμε, γι αυτά που για έναν άντρα θεωρούνται αυτονόητα.

  • Για το αν ήταν μονόδρομος η ενασχόληση με την πολιτική.

Το αντίθετο θα έλεγα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα μου για να πάρω την απόφαση. Ο ίδιος πίστευε ότι θα υπάρξουν πολλοί συνεχιστές για όσα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει. Στη ζυγαριά βάρυνε η σκέψη πως όσοι τον γνωρίσαμε και μάθαμε δίπλα του πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε. Την πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο.

  • Για το αν είναι στοίχημα να πετύχει ως μια από τις πρώτες γυναίκες αρχηγούς κόμματος στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Ήταν και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Η εκλογή ήταν το πρώτο βήμα αλλά δεν αρκεί. Τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, το κλίμα για τους πολιτικούς είναι αρνητικό και η παράταξή μας πληγωμένη. Οι περισσότεροι με συμβούλευαν να το τολμήσω αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που λένε εντάξει, αλλά μια γυναίκα μπορεί; Ε λοιπόν οι γυναίκες μπορούν.

  • Για το αν υπήρξαν λάθη ή εσφαλμένοι χειρισμοί από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πάπας έχει το αλάθητο! Δεν υπάρχει κανείς που να μην κάνει λάθη, όμως προτιμώ να στέκομαι στα θετικά. Η παράταξη μας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Μας ακούν ξανά. Επιστρέφουν πολλοί και νέοι άνθρωποι δουλεύουν γι αυτή. Κάθε μέρα είναι και καλύτερα και χαίρομαι γιατί πιστεύω ότι έχουμε να δώσουμε πολλά στον τόπο.

  • Για την ευθύνη που νιώθει απέναντι στο κόσμο που την πλησιάζει και της εκφράζει τις ανησυχίες του.

Η ευθύνη είναι μεγάλη. Όμως πολλές φορές η ανάγκη να εκφραστούν οι άνθρωποι και να μοιραστούν απόψεις και αγωνίες είναι μεγαλύτερη από το να πάρουν επί τόπου απαντήσεις. Είναι σημαντικό να ξέρεις να ακούς και πολλές φορές οι απαντήσεις προκύπτουν μέσα από αυτά που ακούς. Εμείς ακούμε και δουλεύουμε για να δώσουμε λύσεις.

  • Για τις αρετές που οφείλει να έχει ένας νέος πολιτικός.

Είναι κλασσικές οι αρετές που πρέπει να έχει όποιος ασχολείται με τα κοινά. Πρώτα εντιμότητα και ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα . Στη σκέψη και στις πράξεις του να βαραίνει το χρέος απέναντι στην Πατρίδα και το λαό μας.

  • Για το τι μπορεί να πετύχει μια πολιτικός για τις γυναίκες.

Μια γυναίκα πολιτικός πρέπει να κάνει ανθρώπινη την πολιτική. Ο άνθρωπος μετράει. Όσο αφορά τις γυναίκες μπορείς να στηρίξεις και άλλες, να αναγνωρίσεις την αξία τους και να τις ενθαρρύνεις, έχεις παράλληλα και τη δυνατότητα να αλλάξεις τα πράγματα, να δημιουργήσεις τις απαραίτητες υποδομές στήριξης μιας εργαζόμενης μητέρας . Έχεις όμως κυρίως τη δυνατότητα, μέσα από τη δημοσιότητα να δημιουργήσεις νέα πρότυπα και να αποδείξεις ότι Ναι η γυναίκα μπορεί.

  • Για το πώς είναι ως μητέρα.

Αγχώδης, υπερπροστατευτική, όχι καταπιεστική, αυστηρή όταν πρέπει, αλλά θέλω να τα αγκαλιάζω, να τα φιλάω, να τα στηρίζω, χαίρομαι να τα βλέπω να ανοίγουν σιγά σιγά τα φτερά τους.

  • Για το ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που κρατάει από τον πατέρα της και τι την δίδαξε στη ζωή.

Όταν έμπαινε στο χειρουργείο, μου είπε ότι είδε όλη του τη ζωή να περνά από μπροστά του , τη μητέρα μου όταν γνωρίστηκαν σε μια βάρκα στη Σύμη, τα παιδιά του, τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της πολιτικής του διαδρομής και ιδιαίτερα μια εμπειρία ζωής στα Κουφονήσια, που πήγε πριν φτάσει το ηλεκτρικό, με απλούς ανθρώπους που είχαν μια σοφία που τον άγγιξε, το ΕΣΥ όπου έλεγε ότι άφησε ένα κομμάτι από την ψυχή του και την Αυτοδιοίκηση που ερωτεύτηκε. Η αισιοδοξία που ξεπηδούσε από τα λόγια του με συντροφεύει μέχρι σήμερα.

Πέρα από την αγάπη και την πίστη στην οικογένεια , με δίδαξε την προσφορά στον συνάνθρωπο. Ήξερε να νοιάζεται και να δίνει χωρίς να ζητά ανταλλάγματα και γι αυτό πιστεύω ότι τον σέβονται και τον εκτιμούν μέχρι σήμερα ακόμα και οι αντίπαλοι.

  • Για το ποια θα ήταν η αντίδρασή του για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα.

Αντιμετώπισε μια παρόμοια κρίση το 1993 όταν ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας. Το χρέος είχε πάλι εκτροχιαστεί τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν πενιχρά. Μέσα σε 4 μήνες κατάφερε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά , με δύσκολες αποφάσεις και μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο, χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να καίγεται η Αθήνα. Κατάφερε να βάλει τότε τα θεμέλια της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ. Ακόμα και σήμερα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εκείνης της περιόδου που αξίζει να μελετηθεί.

  • Για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή της, τι την δίδαξε αυτή η περιπέτεια και τι ήταν αυτό που την έκανε να μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη με τον καρκίνο.

Αναμφίβολα η περιπέτεια της υγείας μου. Με τα παιδιά τόσο μικρά η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έχασα όμως ποτέ το θάρρος και την αισιοδοξία μου. Δεν το έβαλα κάτω ούτε στιγμή. Πάλεψα σκληρά και σήμερα είμαι εδώ και συνεχίζω να παλεύω γι αυτά που αξίζουν στη ζωή.

Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μην χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο. Ζω σε ρυθμούς τρέλας στην καθημερινότητα μου αλλά είναι επιλογή μου.

Μίλησα ανοιχτά γιατί πιστεύω ότι πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού γιατί έτσι βοηθάμε άλλες γυναίκες πριν από όλα να έχουν το νου τους στην πρόληψη και ταυτόχρονα πολλές που μπαίνουν σε αυτή την ιστορία έχουν ανάγκη να ακούσουν κάτι θετικό, ότι δεν τελείωσαν όλα. Βρήκα μεγάλη βοήθεια και διδάχθηκα πολλά από άλλες γυναίκες που είχαν περάσει τα ίδια και όμως ήταν όρθιες, γερές και συνέχιζαν τη ζωή τους. Πρόληψη και αισιοδοξία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ