Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μύλος με το Συνέδριο για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι - iefimerida.gr

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μύλος με το Συνέδριο για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από δύο πολύωρες συνεδριάσεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καταφέρνουν να συντονίσουν τα βήματά τους σχετικά με τα οργανωτικά του συνεδρίου που έχει εξαγγελθεί για τον Ιούνιο.

Και αυτό παρότι έχει φύγει από τη μέση το ζήτημα της εκλογής αρχηγού, αφού όλοι έχουν συμφωνήσει να παραμείνει επικεφαλής του σχήματος η Φώφη Γεννηματά.

Ωστόσο, έχουν προκύψει τριβές από δευτερεύοντα ζητήματα, εξαιτίας του βιαστικού τρόπου με τον οποίο γίνεται η διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αφότου απορρίφθηκε η ιδέα να γίνει συνδιάσκεψη και όχι συνέδριο τον Ιούνιο, η βασική διαφωνία αφορά πλέον τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

Το ΚΙΔΗΣΟ προτείνει να οριστούν θεσμικοί σύνεδροι. Η κυρία Γεννηματά αντιπροτείνει το 50% να προκύψει από εκλογή και το υπόλοιπο 50% να οριστεί θεσμικά. Η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία λένε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί, αν θέλει, να εκλέξει τους μισούς συνέδρους από το ποσοστό που του αναλογεί, αλλά οι υπόλοιποι να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα εκλέξουν ή αν θα ορίσουν τους δικούς τους συνέδρους. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης πρότεινε να εκλέγονται όλοι οι σύνεδροι, κάτι που όμως δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή ούτε από το κόμμα του.

Η δεύτερη διαφωνία αφορά τα όργανα που θα προκύψουν από το συνέδριο. Θα είναι μια εκατονταμελής Κεντρική Επιτροπή ή ένα ολιγομελές Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο θα ευνοεί προφανώς το ισχυρότερο κόμμα της Συμπαράταξης, που είναι το ΠΑΣΟΚ;

«Στο σημείο που έχουμε φτάσει, ή θα γίνει συνέδριο ή δεν θα γίνει τίποτα», σχολιάζει κεντρικό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών άλλων ότι υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί όλος ο σχεδιασμός στον αέρα. Οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες, καθώς έχει αναβληθεί και για αυτή την εβδομάδα το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης και πραγματοποιούνται μόνο άτυπες συνεδριάσεις, έως ότου εξομαλυνθούν οι διαφωνίες και βρεθεί η κοινή συνισταμένη για τις οργανωτικές διευθετήσεις του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ