Tα παραδοσιακά παζάρια των Χανίων - iefimerida.gr

Tα παραδοσιακά παζάρια των Χανίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος το παραδοσιακό παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, που ωστόσο έπειτα από πολλά χρόνια θα έχει και "ανταγωνιστή", καθώς μερικά χιλιόμετρα πιο δυτικά αναβιώνει φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, και το παραδοσιακό παζάρι της Κισάμου.

Το συγκεκριμένο παζάρι από τη δεκαετία του 1920 αποτελούσε πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την περιοχή συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο.

Η Κίσαμος ήταν πάντα μια περιοχή με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.

Το παζάρι σταμάτησε τη δεκαετία του 1980 και από φέτος με πρωτοβουλία του δήμου και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής αναβιώνει.

Την Μεγάλη Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, θα στηθούν ξανά οι πάγκοι και θα " ζωντανέψει" η παράδοση στην οδό Σκαλίδη και Παπαγιαννάκη, που αποτελούν τους εμπορικότερους δρόμους της περιοχής.

Η αναβίωση του εθίμου αλλά και η τόνωση της τοπικής αγοράς, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, είναι ο στόχος των διοργανωτών.

To παζάρι των Βουκολιών αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά, και οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή.

Στη σημερινή του μορφή, το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών είναι ουσιαστικά μια εμποροπανήγυρης και ζωοπανήγυρης, που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητών αλλά και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Το παραδοσιακό παζάρι του πρώην, πλέον, δήμου Βουκολιών- νυν Πλατανιά- έχει την δική του ιστορία.

Οι Βουκολιές πριν και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αποτελούσαν το εμπορικό κέντρο της κεντρικής και της ανατολικής Κισάμου και μέρους του κεντρικού Σελίνου. Η περιοχή, καθώς ήταν γεωργοκτηνοτροφική, συγκέντρωνε κόσμο για πώληση και ανταλλαγή προϊόντων.

Ήταν ένας τόπος δημόσιας αγοράς, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Τα παλαιοτέρα χρόνια το παζάρι ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις, και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων, γινόταν κυρίως εμπόριο ζώων αλλά και λαχανικών, όμως έμποροι από τα Χανιά πούλαγαν και διάφορα άλλα είδη. Οι μέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και τη Μεγάλη Παρασκευή. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μάλιστα, γίνονταν και τα συνοικέσια, και για αυτό κατέβαιναν κοπέλες στις Βουκολιές από τα γύρω χωριά.

Το παζάρι στα χρόνια της άνθισής του καταλάμβανε όλη τη σημερινή πλατεία των Βουκολιών.

Το εμπόριο ζώων κυριαρχούσε από παλιά στο παζάρι των Βουκολιών. Οι βοσκοί έφερναν ολόκληρα κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και βόδια, που σφάζονταν ή πουλιούνταν εκεί. Μάλιστα, το πρώτο έργο υποδομής που έγινε στις Βουκολιές ήταν ένα κτίριο για τη σταύλιση των ζώων, που προορίζονταν για το παζάρι του Σαββάτου. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων και διατηρείται μέχρι σήμερα. Έχει στεγάσει κατά καιρούς διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους, ενώ σήμερα στεγάζει δημοτικές υπηρεσίες και την αστυνομία.

Από την παραμονή του παζαριού στήνονταν υπαίθριες ταβέρνες και τηγάνιζαν ψάρια, πατάτες, έψηναν κρέας, ενώ ελλείψει ξενοδοχείων πολλοί από τους επισκέπτες έβρισκαν φιλοξενία σε φιλικά σπίτια.

Σήμερα, το παζάρι φιλοξενείται κυρίως στην πλατεία των Βουκολιών που προ τριετίας αναπλάστηκε, ωστόσο είναι έντονα επηρεασμένο από την εποχή.

Τα προς πώληση προϊόντα διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που έδιναν τον παραδοσιακό τόνο του παζαριού.

Η ζωοπανήγυρης φιλοξενείται σε μικρή απόσταση από την πλατεία ενώ τα καταστήματα της περιοχής είναι ανοικτά όλη την ημέρα.

Κυρίως, κατά τις ώρες αιχμής, ο επισκέπτης αφήνει το όχημα του σε αρκετά μεγάλη απόσταση φθάνοντας πεζός μέχρι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ