ΗΠΑ: Νέα εκδοχή διατάγματος για τη μετανάστευση θα υπογράψει σήμερα ο Τραμπ - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Νέα εκδοχή διατάγματος για τη μετανάστευση θα υπογράψει σήμερα ο Τραμπ

Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει τη Δευτέρα μια νέα εκδοχή του μεταναστευτικού διατάγματος που ανέστειλε η δικαιοσύνη και είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς, ανακοίνωσε η σύμβουλός του Κελιάν Κόνγουεϊ.

«Ενα νέο διάταγμα σήμερα», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προσθέτοντας πως το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τη 16η Μαρτίου.

Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες. Ενας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την εφαρμογή του στις 3 Φεβρουαρίου.
Η βασική αλλαγή είναι πως το Ιράκ δεν θα αποτελεί πλέον μέρος των χωρών που πλήττονται από πλήρη απαγόρευση.

«Το Ιράκ δεν είναι πλέον στον κατάλογο, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών», εξήγησε η Κόνγουεϊ.

Η σύμβουλος δεν επιβεβαίωσε αν οι άλλες έξι χώρες που περιλαμβάνονταν αρχικά σε αυτόν τον κατάλογο (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη) θα παραμείνουν σε αυτόν, ούτε αν στον νέο κατάλογο θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα διατηρήσει την απαγόρευση για 90 ημέρες σε ταξίδια προς τις ΗΠΑ για τους πολίτες αυτών των έξι χωρών.

Ομως οι μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών (οι κάτοχοι πράσινων καρτών), καθώς και οι κάτοχοι βίζας, θα προστατεύονται σαφώς στο νέο διάταγμα, είπε η Κόνγουεϊ.

Τέλος, η Κελιάν Κόνγουεϊ δήλωσε πως οι σύροι πρόσφυγες θα έχουν στο εξής την ίδια μεταχείριση όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Στο αρχικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων για 120 ημέρες, αλλά επ' αόριστον για τους Σύρους.

Δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη ώρα από τον Λευκό Οίκο για την υπογραφή του διατάγματος από τον Τραμπ.

Αντιμουσουλμανικού χαρακτήρα το νέο διάταγμα του Τραμπ λέει η ΜΚΟ Aclu

To νέο διάταγμα για τη μετανάστευση που υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αντιμουσουλμανικού χαρακτήρα, επισήμανε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων Aclu.

«Το μοναδικό μέσο για να επιλύσουμε το θέμα της απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων (στην αμερικανική επικράτεια) είναι να μην υπάρχει απαγόρευση» σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο διευθυντής της Aclu, υπεύθυνος για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, Ομάρ Τζαντουάτ.

Το νέο διάταγμα έχει τις ίδιες «καταστροφικές ελλείψεις» με το προηγούμενο υπογράμμισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ