ESM: Μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος - iefimerida.gr

ESM: Μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Χωρίς την εκταμίευση από τον ESM η κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα θα γίνει πολύ στενή. Για την αποπληρωμή που έρχεται τον Ιούλιο θα χρειαστούν τα χρήματα του ESM».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική το στέλεχος του ESM Ρόλφ Στράουχ, σημειώνοντας επιπλέον ότι προτού εξεταστεί «αν χρειάζονται» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, με χρονικό ορίζοντα το 2018.

Παρατηρεί, δε, ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την πρόσφατη τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανία. Σημειώνει μάλιστα ότι τα όποια μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να δημιουργούν απευθείας κόστη στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ενεργήσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα έγκεινται στην κρίση της ΕΚΤ» επισημαίνει αναφορικά με την προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κ. Στράουχ υπενθυμίζει ότι το 2014 η Ελλάδα είχε αρχίσει να επανέρχεται στις αγορές, με 5ετές ομόλογο, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει εφικτό ακόμη και για το 2018, «αν οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς ποια είναι τα σενάρια για την Ελλάδα, στην περίπτωση που το 2018 δεν αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές, αρκείται να απαντήσει ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες μέσα στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων μας (σ.σ.: ανάμεσα στα οποία είναι τόσο ένα νέο πρόγραμμα, όσο και μια προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης, στα πρότυπα της αντίστοιχης συζήτησης το 2014).

«Αυτό που συνέβη υπό τον υπουργό Βαρουφάκη ήταν εξαιρετικά δύσκολο και προκάλεσε μεγάλη ρήξη» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του δ.σ. του ESM, ανατρέχοντας στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Αξιοσημείωτος ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να δώσει «εύσημα στον υπουργό Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Χουλιαράκη για την προσπάθεια να ωθήσουν το πρόγραμμα μπροστά, έχοντας πάντοτε επίγνωση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESM στράουχ χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ