«Ξεφουσκώνει» η δυναμική των λαϊκιστών στη Γερμανία - iefimerida.gr

«Ξεφουσκώνει» η δυναμική των λαϊκιστών στη Γερμανία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι το πιο επιτυχημένο κόμμα που είχε ποτέ η Γερμανία, τουλάχιστον όσον αφορά την ταχύτητα ανέλιξής του.

Το ευρωσκεπτικιστικό, ισλαμοφοβικό κόμμα AfD ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, εκπροσωπείται ήδη στα κοινοβούλια δέκα ομόσπονδων κρατιδίων κι αν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές στις αρχές Ιανουαρίου, θα το ψήφιζε ένας στους επτά Γερμανούς. Εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως, έχει πάρει την κατιούσα στις δημοσκοπήσεις...

Η λαϊκή εφημερίδα “Bild” βλέπει την ακροδεξιά να ξεμένει από δυνάμεις. Τι συμβαίνει; Τέλειωσε πριν καν αρχίσει η επανάσταση των λαϊκιστών στη Γερμανία;

Κάθε πετυχημένη πολιτική δύναμη τρέφεται από πολλές πηγές, σαν το ποτάμι όπου καταλήγουν ρυάκια και χείμαρροι. Κι η AfD πρόσφερε εξ’ αρχής πολιτική στέγη σε πολλούς: απογοητευμένους συντηρητικούς, δυσαρεστημένους σοσιαλδημοκράτες, φοβισμένους ανεξάρτητους, ανέστιους δεξιούς αντιδραστικούς, ξερόλες αστούς, σκορπισμένους φιλελεύθερους, αποπροσανατολισμένους αριστερούς, πολίτες που απαξιώνουν παντελώς την πολιτική. Κι έγινε στη Γερμανία η αιχμή του δόρατος της ίδιας λαϊκίστικης επανάστασης που σάρωσε ΗΠΑ και Βρετανία κι απειλεί κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μήπως όμως πλησιάζει το τέλος για την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», τώρα που έχει πέσει γύρω στο 10% στις δημοσκοπήσεις;

Λόγοι υπάρχουν επαρκείς για να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο:

  • Ο Μάρτιν Σουλτς επανεφευρίσκει το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης κι αμφισβητεί τμήματα της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ μετακινώντας προς τα αριστερά το SPD. Οι απογοητευμένοι Σοσιαλδημοκράτες κι οι αριστεροί διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι μπορούν έτσι ελαφρά τη καρδία να γυρίσουν την πλάτη στο AfD.
  • Την ίδια ώρα τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης στέφονται δραματικά προς τα δεξιά σκληραίνοντας τη γραμμή τους στο μεταναστευτικό, ενώ οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας ζητούν προφυλάκιση επ’ αόριστον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για άτομα που οι αρχές υποπτεύονται ότι σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Ξεφουσκώνει» η δυναμική των λαϊκιστών στη Γερμανία  | iefimerida.gr 0

Τι απομένει, ως εκ τούτου, στην αρχηγό του ΑfD, Φράουκε Πέτρι, για να ζητήσει;

Από κάθε πλευρά της κόβουν το νερό... Ακόμη κι από εκεί που δεν το περιμένει: ακόμη κι ο υπέρτατος δεξιός λαϊκιστής παγκοσμίως, ο Ντόναλντ Τραμπ ανταγωνίζεται το AfD. Γιατί όποιος αποζητά το πραγματικά σκληρό ναρκωτικό του δεξιού λαϊκισμού – το ξεδιάντροπο, παράλογο, απόλυτο ψέμα- στον Τραμπ θα το αναζητήσει. Από τα πλαστά πιστοποιητικά γέννησης του Ομπάμα, μέχρι το μακελειό του Bowling Green και το «τεράστιο» πλήθος στην τελετή της ορκωμοσίας, η επιρροή που ασκούν τα ψέμματα του Τραμπ και των εμπίστων του μεγαλώνει όσο πιο τερατώδη είναι. Όσο πιο μεγάλο το ψέμα τόσο πιθανότερο είναι να το πιστέψει κανείς...

Άρα, τέλειωσε ο εφιάλτης του ξενοφοβικού, ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού για τη Γερμανία;

Πολιτικοί αναλυτές συνιστούν προσοχή, γιατί το AfD είναι γέννημα της νέας εποχής. Κάποιοι το χαρακτήρισαν μάλιστα «το πρώτο πραγματικά Διαδικτυακό κόμμα στη γερμανική ιστορία». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί, όπως σχολιάζει το Spiegel «κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τόσο πολύ την διαδικτυακή επικοινωνία όσο το AfD. Το Ίντερνετ του επέτρεψε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη γερμανική πολιτική κι ότι βγαίνει από κει, δύσκολα ξαναμπαίνει. Ο πολιτικός διάλογος έχει δηλητηριαστεί: γράφονται και λέγονται πλέον πράγματα απίστευτα για αλλοδαπούς, μουσουλμάνους κι όσους (τολμούν να) σκέφτονται διαφορετικά. Κι απ’ αυτή την πηγή εξακολουθεί να αντλεί δυνάμεις τo AfD: το μίσος.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ