Μανουέλ Βαλς: Κάνει μυστικά δείπνα, ανησυχεί για την αριστερή στροφή του Μπενουά Αμόν

Ενα δείπνο και μια συνάντηση στήριξης στο κτίριο του κοινοβουλίου. Χωρίς να έχει ακόμη μιλήσει δημόσια, μετά την ήττα του στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και άτυχος υποψήφιος πρόεδρος, επιστρέφει στο πολιτικό παιχνίδι.


Ο Μανουέλ Βαλς πέρασε όλη την ημέρα του, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στο κτίριο του γαλλικού κοινοβουλίου, να ακούει τα «εύγε» και τα «κρίμα» των βουλευτών, γερουσιαστών και υπουργών που τον στήριξαν στις προκριματικές εκλογές για υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας.
«Σας καλώ να μείνετε ενωμένοι και να φροντίσετε ώστε το μεταρρυθμιστικό κίνημα, το οποίο ξεκίνησα μαζί σας, να συνεχιστεί και να εκπροσωπηθεί. Ξέρω ότι ορισμένοι επέλεξαν να στηρίξουν τον Εμμανουέλ Μακρον, ενώ άλλοι μένουν πιστοί στον Μπενουά Αμόν. Κατανοώ όλες τις επιλογές», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς, ενώπιον 300 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα Colbert της γαλλικής βουλής.


Ο πρώην πρωθυπουργός μετέφερε, επίσης, την «ανησυχία» των συναδέλφων του «κυρίως μετά την συμφωνία του Μπενουά Αμόν και των αριστερών Οικολόγων».
«Εκανε επίδειξη δύναμης σήμερα ο Μανουέλ Βαλς, αλλά με συνετά λόγια. Απέδειξε ότι κατανοεί. Θα προχωρήσουμε έτσι», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες.


Το ίδιο βράδυ της Τρίτης ο Μανουέλ Βαλς έφαγε με πολλούς βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος στην οικία της υπουργού Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Laurence Rossignol.


«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν πολλά ερωτηματικά», σχολίασε, μετά το δείπνο ο σοσιαλιστής βουλευτής Hugues Fourage. «Ο Μανουέλ Βαλς κάνει αυτό που πρέπει, να ακούει», πρόσθεσε.
Ο Βαλς, μετά την ήττα του στις προκριματικές εκλογές, έφυγε για διακοπές στην Ισπανία. Αλλά μόλις επέστρεψε, τον περίμεναν εκατοντάδες τηλεφωνήματα και SMS από μέλη του κοινοβουλίου και κομματικά στελέχη που ήθελαν την άποψή του για την προεκλογική εκστρατεία, λένε συνεργάτες του.
«Εχουμε ερωτηματικά, δεν κατανοούμε την κατεύθυνση που δίνει στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μπενουά Αμόν. Χονδρικά θα σας έλεγα ότι κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνουμε, αλλά αν είναι να το κάνει Podemos, να το κάνει χωρίς εμάς», σχολίασε, μετά το δείπνο, ο βουλευτής Philippe Doucet.

Κάθε λέξη μετρημένη
Η επανεμφάνιση του Μανουέλ Βαλς, μετά την ήττα του στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού κόμματος, όπου κέρδισε η αριστερή πτέρυγα του κόμματος και ο Μπενουά Αμόν, ήταν απαραίτητη αλλά πολύπλοκη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμφανίζεται «ως εκδικητικός σχολιαστής» των προκριματικών που έχασε, λένε από το περιβάλλον του. Αλλά από την στιγμή που ο Μπενουά Αμόν επικρίνει την πενταετία Ολάντ και στρίβει το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα εντελώς αριστερά, ο Βαλς δεν μπορεί να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Ο ίδιος γνωρίζει ότι η κάθε λέξη του μπορεί να εκληφθεί ως προτίμηση για τον έτερο υποψήφιο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, και ως απαρχή διάσπασης στο Σοσιαλιστικό κόμμα.

Στο δείπνο είχαν κληθεί 17 σημαντικοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων 6 εν ενεργεία υπουργοί της κυβέρνησης Ολάντ. Ολοι πήραν το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες της Liberation, και έκαναν την ίδια πολιτική ανάλυση: «Η κατάσταση είναι άσχημη».
«Η ατμόσφαιρα ήταν ανήσυχη, σε απόγνωση, όλοι σκεπτικοί», αναφέρει ένας από τους καλεσμένους. Κάποιοι είπαν ότι το κόμμα πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τον Μπενουά Αμόν, άλλοι ότι η συμφωνία του με τους αριστερούς Οικολόγους «ξεχειλίζει το ποτήρι».
Προς το παρόν, πολλοί λίγα στελέχη του Μανουέλ Βαλς στηρίζουν τον επίσημο υποψήφιο Μπενουά Αμόν. Κάποιοι άλλοι δείχνουν πολύ πικραμένοι. «Τώρα που γκρεμίζεται ο Φρανσουά Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι η Δεξιά μπορεί να χάσει και να είχε κερδίσει ο Μανουέλ Βαλς. Λέμε ότι ο Βαλς θα μπορούσε να είναι πρόεδρος της Γαλλίας χωρίς μεγάλες δυσκολίες».
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε ένα σημείο: ο κίνδυνος της Μαρίν Λεπέν βάζει στους ώμους του Μανουέλ Βαλς μια ευθύνη. «Πάντα έκανε ό,τι χρειαζόταν απέναντι στην ακροδεξιά», δήλωσε ένας πιστός βουλευτής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βαλς ανήσυχος Αμόν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ