Το Ισραήλ προτείνει στις χώρες του Κόλπου συμμαχία κατά του Ιράν - iefimerida.gr

Το Ισραήλ προτείνει στις χώρες του Κόλπου συμμαχία κατά του Ιράν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ισραήλ πρότεινε στη Σαουδική Αραβία να συγκροτήσουν μια συμμαχία στη Μέση Ανατολή στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

«Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε ανοικτά μια επίσημη συμμαχία, έναν συνασπισμό όλων των μετριοπαθών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.

Το Ισραήλ προτείνει στις χώρες του Κόλπου συμμαχία κατά του Ιράν | iefimerida.gr 0

Οι σουνιτικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αναγνωρίσει, λέει ο Λίμπερμαν, ότι «γι’ αυτούς ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι το Ισραήλ ή ο σιωνισμός ή οι Εβραίοι, αλλά το Ιράν». Στις «μετριοπαθείς» χώρες συναριθμεί κι άλλα κράτη του Κόλπου επισημαίνοντας ότι είνια αδιάφορο αν οι εταίροι είναι Μουσουλμάνοι, Εβραίοι ή Χριστιανοί.

Ο χαρακτηρισμός απ’ τον Ισραηλινό υπουργό της Σαουδικής Αραβίας ως «μετριοπαθούς» χώρας προκαλεί εντύπωση διεθνώς, δεδομένου ότι το Ριάντ θεωρείται υπερσυντηρητική χώρα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι και το πιο δυνατό της χαρτί...

Ωστόσο, ο Λίμπερμαν έχει δίκιο ως προς ένα σημείο: ότι και οι σουνιτικές χώρες του Κόλπου θεωρούν ως απειλή το σιϊτικό Ιράν και φοβούνται εδώ και καιρό την ενίσχυσή του. Το Ριάντ κατηγόρησε στο πρόσφατο παρελθόν την Τεχεράνη ότι υποκίνησε και ενεπλάκη μεταξύ άλλων στην εξέγερση των σιϊτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Παραπέμποντας στο ΝΑΤΟ ο Λίμπερμαν επεσήμανε ότι μια αληθινή συμμαχία συνεπάγεται και αληθινές υποχρεώσεις. Θα πρέπει, είπε, «κάθε χώρα να είναι έτοιμη να προστατέψει όλες τις άλλες και να την προστατέψουν όλες οι άλλες». Το Ισραήλ είναι ισχυρή χώρα και μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει Άραβες συμμάχους, κατά τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ