ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ στο μικροσκόπιο των θεσμών- Κρίσιμη διαπραγμάτευση για ΝΟΜΕ - iefimerida.gr

ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ στο μικροσκόπιο των θεσμών- Κρίσιμη διαπραγμάτευση για ΝΟΜΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πώληση ΔΕΣΦΑ μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την αζέρικη Socar και το κρίσιμο ζήτημα της ΔΕΗ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβάνονται στην καυτή ατζέντα του αρμόδιου υπουργείου με τους δανειστές.

Το θέμα του ΔΕΣΦΑ αν και δεν έχει περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του 66% αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί η νέα διαγωνιστική διαδικασία και παρά την πολυπλοκότητα θεωρείται ότι θα κλείσει σχετικά εύκολα, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη έχει κλείσει στη διαπραγμάτευση. Αντίθετα αυτό που θεωρείται όχι μόνο κρίσιμο για την πορεία της ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας αλλά και για την κυβέρνηση είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας,.

Ο κ. Σταθάκης, που θα βρεθεί αντιμέτωπος σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει δηλώσει ότι παραμένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά ζητήματα για τα ΝΟΜΕ. Οι θεσμοί ζητούν να δημοπρατούνται επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά προς όφελος των ιδιωτών προμηθευτών και άνοιγμα της αγοράς.
Στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να μην ξεπερνά το 50% μέχρι το 2020.

Για φέτος προβλέπεται η δημοπράτηση του 12% έναντι ποσοτήτων που αντιστοιχούσαν στο 8% το 2016. Ομως, οι πιστωτές φέρονται να ζητούν την δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων το 2017 και το 2018.
Σύμφωνα με τους θεσμούς, οι δημοπρασίες του 2016 δεν οδήγησαν στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ λίγο πάνω από το 87% που προβλέπετο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ δεν θα επιτύχει τα συγκεκριμένα ποσοστά και η εναλλακτική για το άνοιγμα της αγοράς έχει ήδη περιγραφεί από τους δανειστές και δεν είναι άλλος τρόπος πέρα από την πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών εργοστασίων. Με δεδομένη, μάλιστα την ευρωπαϊκή στρατηγική για περιορισμό της χρήσης του άνθρακα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πλέον οι πιέσεις προς τη ΔΕΗ για πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ θεσμοί ενεργειακά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ