Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μέγα παλαιοχριστιανικό οικοδόμημα

Ενα μνημειώδες οικοδόμημα των παλαιοχριστιανικών χρόνων ήρθε στο φως μετά από ανασκαφές σε οικόπεδο της κεντρικής Θεσσαλονίκης. Μετά από πέντε μήνες εργασιών το κτίριο, με την πλακόστρωτη αυλή, τις πλαϊνές στοές και την εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα που πιθανότατα οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα και χρησίμευσε ως τόπος λατρείας ήρθε στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ηδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της συνέχισης της ανασκαφής, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη μελέτη μιας ελάχιστα γνωστής φάσης κατοίκησης της συμπρωτεύουσας, γνωμοδότησε. Ωστόσο, αναζητείται χρηματοδότης.

Στα ευρήματα τώρα της ανασκαφής συγκαταλέγονται ένα νόμισμα της εποχής του Αρκαδίου, πολύτιμο για τη χρονολόγηση του κτίσματος, μία κρήνη και βυζαντινά ψηφιδωτά δάπεδα. Τα ασυνήθιστα αρχαία κιονόκρανα, που έχουν ενσωματωθεί στο παλαιοχριστιανικό μνημείο, δεν αποκλείεται να μεταφέρθηκαν εκεί από άλλες περιοχές. Ωστόσο, κάποια από τα εντοιχισμένα μέλη πιστεύεται ότι προέρχονται από ρωμαϊκά κτίρια της περιοχής, όπως το κυκλικό κτίσμα στο διπλανό οικόπεδο.

Η τοποθεσία φαίνεται ότι παρέμεινε σε χρήση σχεδόν αδιάλειπτα από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, αφού στο οικόπεδο, όπου βρίσκεται το μνημειώδες κτίριο, έχουν εντοπιστεί, επίσης, ένα ολόκληρο νεκροταφείο της μεσοβυζαντινής περιόδου με αρχαιότερα μέλη εντοιχισμένα σε κάποιους τάφους και ένας απορριμματικός λάκκος των οθωμανικών χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί ρωμαϊκά αγάλματα, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι έρευνες θα συνεχιστούν στο υπόλοιπο οικόπεδο -ώς τώρα έχουν διερευνηθεί περίπου 400 τ.μ.- αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν αρχαιότερες φάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ