Γιατί ο Φρανσουά Φιγιόν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, παρά το σκάνδαλο - iefimerida.gr

Γιατί ο Φρανσουά Φιγιόν ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, παρά το σκάνδαλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρότι μπλεγμένος στο σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου και των παιδιών του, ο Φρανσουά Φιγιόν είναι ακόμη όρθιος πολιτικά και μειώνει συνεχώς τις απώλειες στις δημοσκοπήσεις.


Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Elabe για το περιοδικό L'Express και για το κανάλι BFMTV που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου, ο υποψήφιος της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Απριλίου βρίσκεται ξανά στην δεύτερη θέση των προτιμήσεων, για τον πρώτο γύρο.
Συγκεκριμένα, έχει ποσοστό 21%, έχοντας κερδίσει 3 μονάδες τις τελευταίες ημέρες και έρχεται δεύτερος μετά την Μαρίν Λεπέν. Ο Φιγιόν, μάλιστα, ξεπέρασε και τα ποσοστά του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχασε 5 μονάδες και έπεσε στο 18,5% πρόθεσης ψήφου.
«Η επικαιρότητα είναι πολύ σημαντική», εξήγησε ο Bernard Sananès, διευθυντής του ινστιτούτου Elabe. Και προσθέτει ότι ο Φιγιόν κέρδισε έδαφος το σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου, όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, μετά τις δηλώσεις του για τις γαλλικές αποικίες («Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε). Ο Bernard Sananès επεσήμανε ότι σήμερα, 1 μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, οι 4 ψηφοφόροι στους 10 δεν είναι σίγουροι για την ψήφο τους «και θα υπάρξουν ακόμη πολλά σκαμπανεβάσματα».


Οι αναλυτές διερωτώνται αν τα ποσοστά του Φιγιόν ανεβαίνουν εξαιτίας της γκάφας του Μακρόν. Ο διευθυντής του ινστιτούτου Elabe είναι προσεκτικός. «Δεν είναι τα ίδια άτομα που ρωτάμε στη μία ή στην άλλη δημοσκόπηση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες υποθέσεις», δηλώνει. Παρατηρεί, ωστόσο, κάποιες αλλαγές στο εκλεκτορικό σώμα: «Ο Εμμανουέλ Μακρόν χάνει συμπάθειες στις μεγάλες ηλικίες, ενώ εκεί ακριβώς ο Φρανσουά Φιγιόν αυξάνει τα ποσοστά του. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στην πολεμική σχετικά με την γαλλική αποικία της Αλγερίας. Πρώτον γιατί έζησαν τον πόλεμο της Αλγερίας και επομένως έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Επίσης, αυτό το θέμα της Αλγερίας, το οποίο έκανε σημαία της η Δεξιά λέγοντας ότι ο Μακρόν δεν έχει πολιτική εμπειρία, ίσως έπεισε ορισμένους».


Και ο αναλυτής Thomas Guénolé μοιράζεται την ίδια άποψη: «Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν έγινε ο mister γκάφες. Η ειρωνική αναφορά του Αλέν Ζιπέ ότι ο Μακρόν είναι ένας «πολιτικά ανώριμος» υποψήφιος πρόεδρος, δούλεψε στην κοινή γνώμη. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, πράγματι, δεν είναι ένα πολιτικά ώριμο φρούτο, θα λέγαμε ότι είναι μάλλον ένα μπουμπούκι».
Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι υπάρχει μια παραδοσιακή ψήφος στην γαλλική δεξιά και αυτό δεν αλλάζει. «Υπάρχει ένα σώμα ψηφοφόρων της Δεξιάς που θα ψηφίσει για τον υποψήφιο του κόμματος ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό το πρόσωπο είναι ο Φρανσουά Φιγιόν, γιατί αυτός κέρδισε τις προκριματικές», δηλώνει ο Thomas Guénolé.


Ενα άλλο σημείο που εξηγεί την άνοδο Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις: η απουσία Σχεδίου Β στη Δεξιά, η οποία ωφέλησε τον Φιγιόν. «Οι ψηφοφόροι της Δεξιάς, οι οποίοι επιθυμούν την ήττα του Ολάντ, βλέπουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι ο Φιγιόν είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει απέναντι στην Μαρίν Λεπέν. Αυτοί οι ψηφοφόροι πέρασαν από μια επιλογή της καρδιάς σε μια λογική επιλογή», εκτιμά ο Bernard Sananès.
Τα ίδια δηλώνει και ο Thomas Guénolé : «Αφού δεν υπάρχει υποψήφιος για αντικατάσταση, ένα μέρος των ψηφοφόρων της Δεξιάς που θα ήθελαν να παραιτηθεί, επέστρεψε στον Φιγιόν».
Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης δείχνουν, ωστόσο, πολύ αισιόδοξα για τον Φιγιόν. Μια άλλη μελέτη με τίτλο «Οι προεδρικές εκλογές σε πραγματικό χρόνο», του Ινστιτούτου Ifop για το Paris Match, Sud Radio και την I-Télé δίνει στον υποψήφιο της Δεξιάς μια μικρή αύξηση ποσοστών της τάξης του 0,5% και τον φέρει στην ίδια θέση με τον Εμμανουέλ Μακρόν, στο 19%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ