Μπέττυ Αρβανίτη στο iefimerida: Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής - iefimerida.gr

Μπέττυ Αρβανίτη στο iefimerida: Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τσαλακώνεται, αποθεώνεται ως Φραγκογιαννού, υποδύεται τον Τειρεσία και ξεσηκώνει την Επίδαυρο και σήμερα ετοιμάζεται να παίξει μία 90χρονη.

Η Μπέττυ Αρβανίτη, ακάματη, αεικίνητη, στεντόρεια, σημαντική, μια ολοκληρωμένη παρουσία επί σκηνής, κλείνει αυτή το χρονιά 30 χρόνια στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας και το γιορτάζει με τις «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι. Μαζί της, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή.

Η έναρξη των παραστάσεων έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Μπέττυ Αρβανίτη στο iefimerida: Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής  | iefimerida.gr 0

Με αφορμή την πρεμιέρα της, η Μπέττυ Αρβανίτη μιλά στο iefimerida.gr, τονίζει «Η σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε είναι δύσκολη για όλους» και δηλώνει «Με τρομάζει η εκλογή Τραμπ».

«Το θέατρό μας γεννήθηκε σ’ αυτήν τη γειτονιά και υπήρξε πόλος έλξης για όλο το θεατρικό κοινό»

Γενέθλια χρονιά, 30 έτη δημιουργικής πορείας για το θέατρο οδού Κεφαλληνίας.
«30 χρόνια δεν είναι λίγα αν τα σκεφτεί κανείς σε σχέση με τη διάρκεια μιας ζωής. Όταν όμως τα ζεις ο ίδιος σε μια δημιουργική, πιστεύω, πορεία ο απολογισμός σ’ εντυπωσιάζει από τη μία, από την άλλη όμως υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν έχουν γίνει ή που θα ήθελες να γίνουν. Μοιάζει σα να σταματάς σ’ ένα σταθμό για να κοιτάξεις πίσω και μετά συνεχίζεις. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί σου δίνει το κουράγιο και το κίνητρο της συνέχειας».

Μπορείτε να ξεχωρίσετε, 3 για παράδειγμα, σημαντικές στιγμές που ζήσατε στα χρόνια αυτά;
«Τα σημαντικότερα που έζησα αυτά τα χρόνια ήταν οι συναντήσεις με τους ανθρώπους που συνεργάστηκα και που με καθόρισαν και καλλιτεχνικά και ως άνθρωπο. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω πάνω απ’ όλους το Μίνω Βολανάκη, το Νίκο Μαστοράκη και βέβαια το Στάθη Λιβαθηνό».

Ένα θέατρο που για πολλά χρόνια κράτησε ζωντανή μια γειτονιά, «άβατο» για τους παρά έξω. Είχατε βοήθεια από την πολιτεία στην προσπάθειά σας αυτή;
«Το θέατρό μας γεννήθηκε σ’ αυτήν τη γειτονιά και υπήρξε πόλος έλξης για όλο το κοινό της Αθήνας, από τα βόρεια προάστια ως τα νότια κι ακόμη για τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κ.λ.π.
Η γειτονιά διευρύνθηκε κι από τη δημιουργία κι άλλων θεάτρων κοντά μας.
Είχαμε μια επιχορήγηση μέχρι το 2011. Έτσι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε την Β’ Σκηνή που υπήρξε φυτώριο καλλιτεχνών, που σήμερα είναι καταξιωμένοι στο χώρο».

Μπέττυ Αρβανίτη στο iefimerida: Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής  | iefimerida.gr 1

«Η αυτογνωσία είναι ένας στόχος για εκείνον που την επιδιώκει»

«Τρεις ψηλές γυναίκες» τι σας τράβηξε σε αυτό το έργο τη συγκεκριμένη περίοδο;
«Αυτό το υπέροχο, κατά τη γνώμη μου, έργο δεν έχει σχέση με την άμεση επικαιρότητα της περιόδου που διανύουμε. Έχει σχέση με την περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς διανύει τις διάφορες ηλικίες ως το τέλος.
Όμως όλα αυτά είναι αντιμετωπισμένα από έναν χαρισματικό συγγραφέα που εκφράζει το βάθος με σαρκαστικό χιούμορ, με καμία σοβαροφάνεια, και με χυμούς ζωής
».

Και ο ρόλος σας;
«Ο ρόλος μου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δύσκολος. Είμαι 90 χρονών αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν βρίσκεσαι ακόμη σε μια διαδικασία προβών είναι δύσκολο να μιλάς γι’ αυτή. Δε θα ήθελα να το αναλύσω περισσότερο. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι, για έναν ηθοποιό, είναι μια πρόκληση μεγάλου ενδιαφέροντος».

Ο Άλμπι μιλά για την αυτογνωσία. Είναι κάτι που κερδίζεται, ή ίσως διδάσκεται στη ζωή;
«Η αυτογνωσία είναι ένας στόχος για εκείνον που την επιδιώκει. Μπορεί κανείς να περάσει μια ζωή χωρίς να καταλάβει τίποτα και να περάσει ελάχιστο χρόνο και να καταλάβει τα πάντα, εξαρτάται από την αντοχή μας να αντιμετωπίσουμε τον καθρέφτη που ο καθένας έχει απέναντί του».

Μπέττυ Αρβανίτη στο iefimerida: Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής  | iefimerida.gr 2

«Με τρομάζει η εκλογή του Τραμπ»

Μια πολύ ωραία γυναίκα όπως εσείς, που τσαλακώνεστε, παίζεται μεγαλύτερες, υποδύεστε τον Τειρεσία, πώς αντιμετωπίζετε τον χρόνο που περνά;
«Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής τώρα. Αυτό δεν διαρκεί. Για να έχεις τον χρόνο με το μέρος σου και όχι εναντίον σου, πρέπει να μπορείς να το χρησιμοποιείς δημιουργικά. Θα είχα σταματήσει αυτήν τη δουλειά αν δεν μπορούσα ή δεν ήθελα να υποδύομαι ρόλους μεγάλης ή γριάς ή τον Τειρεσία. Αυτά είναι μεγάλες προκλήσεις για έναν ηθοποιό».

Μία δύσκολη για τους περισσότερους καθημερινότητα. Σας απασχολεί το αύριο;
«Η σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε είναι δύσκολη για όλους και με απασχολούν όλα, όπως όλους».

Ως Ευρωπαίος πολίτης σας ανησυχεί η εκλογή Τραμπ στην Αμερική ή όχι;
«Με τρομάζει η εκλογή του Τραμπ».

Που είναι το ωραιότερο Πάσχα;
«Το ωραιότερο Πάσχα για μένα ήταν στη Μονεμβασιά».

Το καλοκαίρι, δουλειά ή διακοπές;
«Ελπίζω αυτό το καλοκαίρι να κάνω διακοπές, το έχω πολύ ανάγκη ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο συνεχούς δουλειάς».

Μπέττυ Αρβανίτη στο iefimerida: Αν είχα μείνει στο «ωραία γυναίκα» θα ήμουν πολύ δυστυχής  | iefimerida.gr 3

Το έργο του ΄Εντουαρντ Αλμπυ οι «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» ανεβαίνει 8 Μαρτίου στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Ο Έντουαρντ Αλμπυ σε αυτό το έργο του περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων όπως ο ίδιος το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του («Ευαίσθητη ισορροπία», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»), στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος της εποχής μας: την αυτογνωσία.

Εργο με πολύ χιούμορ, μα και ταυτόχρονα σκληρό, γεμάτο αλήθειες, πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα το 1995 από το θίασο Ελένης Χατζηαργύρη, Ζωής Λάσκαρη και Κατερίνας Μαραγκού σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Στην ίδια με εκείνη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ο σκηνοθέτης Αρης Τρουπάκης «εξερευνά» σήμερα τον Άλμπυ και τα ζητήματα που αυτός θέτει μέσα από μια σύγχρονη ματιά.
Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή.

Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας Α΄σκηνή
Κεφαλληνίας 16 Κυψέλη, τηλ. 210.8838727

Τετάρτη & Κυριακή στις 8.00μμ
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 9.00μμ
Τιμές: Tετάρτη & Πέμπτη 13 ευρώ, Παρασκευή & Κυριακή 16 ευρώ, Σάββατο 18 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ