Η συμμαχία με τον Μπαϊρού κάνει τον Εμμανουέλ Μακρόν απόλυτο φαβορί για πρόεδρο της Γαλλίας - iefimerida.gr

Η συμμαχία με τον Μπαϊρού κάνει τον Εμμανουέλ Μακρόν απόλυτο φαβορί για πρόεδρο της Γαλλίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας και στηρίζει τον Εμμανουέλ Μακρόν που φέρεται πλέον ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις προσεχείς εκλογές.


«Αποφάσισα να κάνω στον Εμμανουέλ Μακρόν μια προσφορά συμμαχίας. Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι αναμφίβολα μια κίνηση ελπίδας για τη χώρα μας», φήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι σήμερα δήμαρχος της πόλης Pau της Γαλλίας.
Ωστόσο, ο Μπαϊρού υπέβαλε όρους για την συμμαχία του με τον Μακρόν: «Ζητάω οπωσδήποτε στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Μακρόν να υπάρχει νόμος για την ηθική στη δημόσια ζωή, ειδικά στην μάχη για τα συγκρουόμενα συμφέροντα», δήλωσε.
Ζήτησε, επίσης «μια πραγματική αλλαγή στις πρακτικές και όχι απλά μια ανακύκλωση των παλιών πρακτικών». Εθεσε, τέλος, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο.
«Χρειάζεται μια αλλαγή στη δημοκρατία μας ώστε ο πλουραλισμός να γίνει σεβαστός στη δημόσια ζωή και στο κοινοβούλιο. Δεν δέχομαι τα 2/3 των Γάλλων να μην έχουν καμία εκπροσώπηση», πρόσθεσε.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο αργότερα, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι αποδέχεται την συμμαχία και πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει «μια κομβική στιγμή στην προεδρική εκστρατεία και στην πολιτική ζωή». Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα.

Η συμμαχία με τον Μπαϊρού κάνει τον Εμμανουέλ Μακρόν απόλυτο φαβορί για πρόεδρο της Γαλλίας | iefimerida.gr 0


Ο κ. Μακρόν δεσμεύτηκε για «μια πραγματική αλλαγή στις πολιτικές επιλογές», «την αναγνώριση της αξίας και της δίκαιης πληρωμής της εργασίας» καθώς και «τον σεβασμό στον πολιτικό πλουραλισμό και στην ταυτότητα του κάθε κομματικού σχηματισμού».
Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 65 ετών, ήταν ήδη υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας τρεις φορές, το 2002, το 2007 και το 2012. Το 2014 κατέβηκε για δήμαρχος και είχε δεσμευθεί τότε ότι δεν θα ξαναήταν υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2017, αν εκλεγόταν δήμαρχος της πόλης Pau, πράγμα που έγινε.
Ο Μπαϊρού ανήκε πάντοτε στην κεντροδεξιά και είχε στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς, στα τέλη του 2016. Αλλά όταν ο Ζιπέ έχασε τις προκριματικές και εξελέγη υποψήφιος της Δεξιάς για την γαλλική προεδρία ο Φρανσουά Φιγιόν, τότε ο Μπαϊρού άρχισε να συζητά πάλι το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο ίδιος.
Στις 31 Ιανουαρίου 2017, όταν ο Φρανσουά Φιγιόν άρχισε να εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του, Πενέλοπι, ο Μπαϊρού είχε δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του «ώστε η Γαλλία να βγει από το τέλμα». Κάλεσε, μάλιστα, τον Φιγιόν να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία. «Αν από κάποιο θαύμα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας πώς θα κυβερνήσει τη χώρα;» είχε αναρωτηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπαϊρού μακρον συμμαχία φαβορί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ