Ποιοι είναι οι 2.473 σούπερ πλούσιοι που υπάρχουν στον πλανήτη - iefimerida.gr

Ποιοι είναι οι 2.473 σούπερ πλούσιοι που υπάρχουν στον πλανήτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

2.473. Αυτός είναι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, το 2015, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, βασισμένοι σε μια έκθεση για το 2015-2016 της εταιρείας Wealth-X.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι στατιστικές για τους πλούσιους φέρνουν ίλιγγο. Πράγματι, 155.050 άτομα κατέχουν από 30 έως 99 εκατομμύρια δολάρια. Πρώτος στη λίστα των πλουσίων παραμένει ο Μπιλ Γκέητς, ο ιδρυτής της Microsoft, με προσωπική περιουσία 89,3 δις δολάρια και τον ακολουθεί ο επιχειρηματίας και επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 73,5 δις δολάρια. Στην κορυφή των πλουσίων οι 9 είναι Αμερικανοί και υπάρχει μόνο ένας Ισπανός (ο κύριος Ζara).
«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ανισότητες στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και ανισότητες ανάμεσα στους σούπερ πλούσιους», δηλώνει η Maya Imberg, διευθύντρια ερευνών στην Wealth-X. Πάνω από τους μισούς δισεκατομμυριούχους έχουν περιουσία που εκτιμάται μεταξύ 1 και 2 δις. Πάνω από 5 δις έχουν μόνο 372 άτομα.
Ποιοί έχουν τα δις; Οσοι έχουν επιχειρήσεις high-tech (6 στους πρώτους 10) ή εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα (15% δισεκατομμυριούχων), αναφέρουν οι New York Times.
Αυτή η συγκέντρωση πλούτου καταγγέλλεται από την ΜΚΟ Oxfam International. 8 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο κατέχουν τόσο μεγάλη περιουσία όσο και ο μισός πληθυσμός, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.
«Είναι αρρωστημένο που τόσος πλούτος βρίσκεται σε τόσο λίγα χέρια, όταν ξέρουμε ότι 1 άνθρωπος στους 10 ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα», δηλώνει η Winnie Byanyima, γενική διευθύντρια της Oxfam International.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν κύματα διαμαρτυρίας εναντίον των σούπερ πλούσιων, όπως συνέβη το 2011 με το κίνημα «Occupy Wall Street» ή πιο πρόσφατα με τις διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που εξέφρασε την επιθυμία να μειώσει τους φόρους των πλουσίων.
Βέβαια, οι σούπερ πλούσιοι αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος αλλάζει και δεν διστάζουν να στραφούν στην φιλανθρωπία, όπως κάνει σταθερά ο Μπιλ Γκέητς. «Η φιλανθρωπία γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους δισεκατομμυριούχους, όπου κι αν βρίσκονται», δηλώνει ο John Mathews, ο οποίος χειρίζεται την περιουσία των πιο πλούσιων πελατών της τράπεζας UBS.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Wall Street Journal υπερ πλούσιοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ