Συγκρούσεις στη Στοκχόλμη δύο μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για τη Σουηδία [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Συγκρούσεις στη Στοκχόλμη δύο μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για τη Σουηδία [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Aftonbladet
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτοικοι ενός βορειοδυτικού προαστίου της Στοκχόλμης, όπου κυριαρχεί το προσφυγικό στοιχείο, συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας δύο μέρες μετά την αόριστη πλην αιχμηρή κριτική που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της πολιτικής της Σουηδίας στο μεταναστευτικό.

Συγκρούσεις στη Στοκχόλμη δύο μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για τη Σουηδία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Συγκρούσεις στη Στοκχόλμη δύο μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για τη Σουηδία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Περίπου 20-30 μασκοφόροι πέταξαν πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών στο προάστιο Ρίνκεμπι μετά τη σύλληψη ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών. Αστυνομικός έριξε προειδοποιητικές βολές -πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας- , αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες μέχρι νωρίς το πρωί με τους ταραχοποιούς να καίνε αυτοκίνητα και να λεηλατούν καταστήματα, ενώ αναφέρθηκαν και κάποιοι τραυματισμοί.

Ένας φωτορεπόρτερ της Dagens Nyheter λέει ότι δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων μόλις έφθασε στην περιοχή και πέρασε τη νύχτα σε νοσοκομείο.

Συγκρούσεις στη Στοκχόλμη δύο μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για τη Σουηδία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Tα επεισόδια προκάλεσαν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ λόγω των ισχυρισμών του προέδρου των ΗΠΑ – βάσει ενός αποσπάσματος ντοκυμαντέρ του Fox News- ότι η Σουηδία βιώνει μια αύξηση στην εγκληματικότητα λόγω της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων. Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν οργή στη Σουηδία, άλλη μια φιλική χώρα που εξοργίζει ο Αμερικανός πρόεδρος πέρα από γείτονες όπως το Μεξικό και συμμάχους όπως η Ε.Ε. κι η Αυστραλία.

Σουηδοί αξιωματούχοι επέκριναν τα σχόλια του Τραμπ για την εγκληματικότητα στη χώρα κάνοντας λόγο για υπερβολές. Κι επεσήμαναν ότι από τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτει μεγάλη αύξηση το 2015-2016, όταν οι αρχές εξέτασαν 163.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Συγκρούσεις στη Στοκχόλμη δύο μέρες μετά τα σχόλια του Τραμπ για τη Σουηδία [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Επεισόδια όπως αυτά που έγιναν στο Ρίνκεμπι, λένε αξιωματούχοι, έχουν ξαναγίνει αλλά είναι σπάνια. Το 2013 μετά τον πυροβολισμό ενός άνδρα που κράδαινε μαχαίρι από αστυνομικούς ακολούθησαν ταραχές για αρκετές νύχτες σε προάστια της Στοκχόλμης, περιλαμβανομένου και του Ρίνκεμπι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν χαρακτήρισε τις συγκρούσεις της Δευτέρας «πολύ σοβαρές». Πρόσθεσε όμως: «γίνεται δουλειά για να γίνουν σαφέστερα τα προάστιά μας καθώς κι οι κοινωνικά ευάλωτες περιοχές. Μερικές φορές μπορεί να γίνουν φασαρίες, αλλά η αστυνομία δεν υποχωρεί.»

Ωστόσο, ορισμένοι έσπευσαν να ισχυριστούν στο διαδίκτυο ότι οι ταραχές στο Ρίνκεμπι επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Ενώ τα ακροδεξιά ΜΜΕ στις ΗΠΑ και αλλού επιμένουν ότι η Σουηδία συγκαλύπτει τα στοιχεία για εγκλήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό – ισχυρισμό που απορρίπτουν πάντως μετά βδελυγμίας αξιωματούχου της σκανδιναβικής χώρας με την μακρά ανθρωπιστική παράδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ