Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Προσπάθησαν να διαρρήξουν το νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του - iefimerida.gr

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Προσπάθησαν να διαρρήξουν το νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νεκροτομείο όπου φυλάσσεται η σορός του δολοφονηθέντος Κιμ Γιονγκ Ναμ επιχείρησαν να διαρρήξουν άγνωστοι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Μαλαισίας, η οποία ζητά να ανακρίνει έναν ανώτερο Βορειοκορεάτη διπλωμάτη.

Οι ανακοινώσεις του αρχηγού της αστυνομίας, Χαλίντ Αμπού Μπάκαρ, εντείνουν τις υποψίες ότι η Πιονγιάνγκ ενορχήστρωσε τη δολοφονία του εξόριστου ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιιμ Γιονγκ Ουν.

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Προσπάθησαν να διαρρήξουν το νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του | iefimerida.gr 0

Ο Χαλίντ είπε ότι ένας άλλος άνδρας που αναζητούν οι αρχές για να τον ανακρίνουν συνδέεται με την Air Koryo, τον κρατικό αερομεταφορέα της Βόρειας Κορέας. Tόσο αυτός όσο και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πρεσβείας παραμένουν στη Μαλαισία.

«Είναι ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας... δεν έχουν συλληφθεί, τους καλέσαμε να καταθέσουν.

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Προσπάθησαν να διαρρήξουν το νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του | iefimerida.gr 1

Γνωρίζαμε ότι κάποιος αποπειράθηκε να διαρρήξει το νεκροτομείο του νοσοκομείου. Πήραμε προληπτικά μέτρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ανακατευθεί στο νεκροτομείο», είπε ο Χαλίντ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μακριά απ’ την πατρίδα του, εξέπνευσε κατά τη μετακομιδή του στο νοσοκομείο πριν από εννέα ημέρες, αφού προηγουμένως μια γυναίκα του ψέκασε τοξίνες στο πρόσωπο, όπως πρόλαβε να πει, στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Οι αρχές της Μαλαισίας έχουν συλλάβει τέσσερα άτομα: μια Βιετναμέζα, μια Ινδονήσια, έναν Μαλαίσιο κι έναν Βορειοκορεάτη.

Ο Χαλίντ είπε ότι η αστυνομία είναι σχεδόν σίγουρη ότι οι τέσσερις Βορειοκορεάτες ύποπτοι που διέφυγαν απ’ τη Μαλαισία τη μέρα της δολοφονίας του Ναμ, πήγαν στην Πιονγιάνγκ

Η συλληφθείσα Ινδονήσια είπε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Ναμ επειδή εξαπατήθηκε πιστεύοντας ότι μετείχε σε κάποια φάρσα για κωμική τηλεοπτική εκπομπή. Αλλά την εκδοχή της την αμφισβήτησε ο Χαλίντ υπογραμμίζοντας ότι οι ύποπτοι ήταν «εκπαιδευμένοι» και μάλιστα είχαν κάνει εξάσκηση σε διάφορα δημόσια σημεία, περιλαμβανομένου κι ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στην καρδιά της Κουάλα Λουμπούρ.

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Προσπάθησαν να διαρρήξουν το νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του | iefimerida.gr 2

«Ναι, οι δύο ύποπτες γνώριζαν ότι η ουσία που είχαν ήταν τοξική. Δεν ξέρουμε τι είδους χημικό χρησιμοποιήθηκε», είπε. Δείγματα εστάλησαν για εργαστηριακές εξετάσεις στο εξωτερικό.

«Χρησιμοποίησαν γυμνά χέρια», είπε, προσθέτοντας ότι είχαν εκπαιδευτεί να πλύνουν κατόπιν τα χέρια τους.

Η δολοφονία προκάλεσε διπλωματική κόντρα μεταξύ Βορείου Κορέας και Μαλαισίας, η οποία ήταν μια απ’ τις λίγες χώρες που διατηρούσε μέχρι τώρα σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

Δολοφονία Κιμ Γιονγκ Ναμ: Προσπάθησαν να διαρρήξουν το νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του | iefimerida.gr 3

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας κλητεύθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας μετά τις κατηγορίες για εξαπάτηση που εκτόξευσε κατά της αστυνομίας της χώρας. Είχε ζητήσει να μη γίνει αυτοψία και να παραδοθεί αμέσως η σορός του Ναμ στην Πιονγιάνγκ. Η Κουάλα Λουμπούρ απέρριψε και τα δύο αιτήματα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την έρευνά της η αστυνομία και κάλεσε ένα μέλος της οικογένειας του δολονημένου να πάει να ζητήσει τη σορό του, αφού προηγουμένως δώσει δείγμα DNA για να γίνει ταυτοποίηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ