Διεθνής Διαφάνεια: Η διαφθορά τρέφει το Ισλαμικό Κράτος

Το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» δεν πρόκειται ποτέ να ηττηθεί αν δεν παταχθεί η διαφθορά που το τρέφει, υποστηρίζει η Διεθνής Διαφάνεια.

Στην έκθεσή του ο γνωστός μη κυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στο Βερολίνο, καταγγέλλει δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ότι αγνοούν το ρόλο που παίζει η διαφθορά στη ριζοσπαστικοποίηση των ατόμων, ιδιαίτερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η έκθεση με τον τίτλο The Big Spin δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις προελαύνουν κατά της Μοσούλης, τελευταίου μεγάλου προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Και υποστηρίζει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» επωφελήθηκε απ’ την αγανάκτηση των ανθρώπων με την εκτεταμένη διαφθορά για να τους ριζοσπαστικοποιήσει και να τους στρατολογήσει, εμφανιζόμενο ως φορέας κάθαρσης ενώ αποσιωπά τις δικές του ατιμίες.

«Η διαφθορά είναι ένα σύνθημα, ένας καταλύτης για το ‘Ισλαμικό Κράτος’», λέει η Κάθριν Ντίξον, διευθύντρια του τμήματος Άμυνας και Ασφάλειας της Διεθνούς Διαφάνειας και εκ των συντακτών της έκθεσης. «Κι η αδυναμία κατανόησης αυτής της αλήθειας υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ανόδου του βίαιου εξτρεμισμού.

Η διεθνής κοινότητα δαπανά τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ‘ιδεολογίας’ ομάδων όπως το ‘Ισλαμικό Κράτος’, εστιάζοντας στη θρησκευτική ρητορική τους, αλλά αγνοεί πλήρως τις υλικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτές οι ομάδες αναπτύσσονται.»

Η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία κάνει εκστρατεία κατά της κρατικής διαφθοράς, περιγράφει μια σειρά από επαναλαμβανόμενα θέματα που χρησιμοποιεί το «Ισλαμικό Κράτος» για να στρατολογεί ανθρώπους. Σε αναρτήσεις στα social media οι τζιχαντιστές στρατολόγοι υπογραμμίζουν τη συστηματική διαφθορά -περιλαμβανομένου του νεποτισμού και της δωροδοκίας- παρουσιάζοντας την τρομοκρατική οργάνωση ως φορέα κάθαρσης και πάροχο ασφάλειας, δικαιοσύνης και ευημερίας.

Παράλληλα επωφελούνται απ’ το αίσθημα αδικίας που κατατρύχει ομάδες σουνιτών και καταγγέλλει τη Δύση και τους συμμάχους της ως συνενόχους του διεφθαρμένου συστήματος.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η διαφθορά έχει αποδυναμώσει ορισμένες δυνάμεις όπως ο ιρακινός στρατός, ο οποίος δεν είχε αρκετούς στρατιώτες για να πολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος» όταν κατέλαβε προ διετίας τη Μοσούλη, επειδή χιλιάδες άνθρωποι πληρώνονταν, αλλά δεν εργάζονταν.

Η Κάθριν Ντίξον προειδοποιεί ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια, το «Ισλαμικό Κράτος» δεν πρόκειται να ηττηθεί. Και σημειώνει ότι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι δυτικές κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων τους «για τη δημιουργία ληστρικών κρατικών δυνάμεων».

«Το θέμα δεν είναι μόνον να κλείσουν τα κανάλια διαφθοράς που επιτρέπουν σε οργανώσεις όπως το ‘Ισλαμικό Κράτος’ να θάλλουν, αλλά να ξανασκεφτούν [οι δυτικές κυβερνήσεις] τις σχέσεις τους με τους Μουμπάρακ, τους Καντάφι και τους Μαλάκι του μέλλοντος», λέει και καταλήγει:

«Πέρα από ένα μέσο για να πλουτίζουν παράνομα οι ελίτ, η διαφθορά είναι πραγματική απειλή για την ασφάλεια. Και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις που συδαυλίζουν τη λαϊκή οργή κι υπονομεύουν τους θεσμούς είναι σε τελική ανάλυση οι αρχιτέκτονες των δικών τους κρίσεων ασφαλείας...»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ