Μπενουά Αμόν: Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει σύμβουλο τον Γάλλο Γιάνη Βαρουφάκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπενουά Αμόν: Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει σύμβουλο τον Γάλλο Γιάνη Βαρουφάκη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο νέος πρόεδρος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος στις προσεχείς εκλογές, Μπενουά Αμόν, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο τη Λισσαβώνα, για να δείξει ότι και ο ίδιος μπορεί να κάνει κυβέρνηση με νεοκομμουνιστές, αν εκλεγεί.

Εδώ και 15 μήνες, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα συγκυβερνά την Πορτογαλία με τους κομμουνιστές (εναντίον του «συστήματος» και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτή τη χώρα επέλεξε για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ως υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Μπενουά Αμόν.

Μπενουά Αμόν: Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει σύμβουλο τον Γάλλο Γιάνη Βαρουφάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 0


Οπως δήλωσε ο ίδιος από τη Λισσαβώνα, αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα απαιτήσει μια νέα οικονομική συμφωνία με την ΕΕ. Θα ζητήσει επίσης να καταργηθεί το Eurogroup και να δημιουργηθεί ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, το οποίο θα θέσει νέα όρια στα ελλείμματα και στο χρέος των χωρών-μελών.

Κεντρικός σύμβουλος στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί (αντιευρωπαϊστής), το αντίστοιχο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος προετοιμάζει τις θέσεις του Μπενουά Αμόν για το νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μπενουά Αμόν: Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει σύμβουλο τον Γάλλο Γιάνη Βαρουφάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Στόχος του Μπενουά Αμόν, όπως παλιότερα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «να αλλάξει την Ευρώπη». Ο υποψήφιος πιστεύει ακράδαντα ότι ο Φρανσουά Ολάντ απέτυχε «να αλλάξει την κατεύθυνση της Ευρώπης» εξαιτίας κυρίως της αδιαλλαξίας της Γερμανίας, αλλά και επειδή δεν πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Δεν έφερε καμία πρόταση στο τραπέζι», δηλώνει ο Αμόν. «Δεν επαναδιαπραγματεύτηκε ο Ολάντ το Σύμφωνο Σταθερότητας και Διακυβέρνησης (TSCG) του 2012, και αυτό ήταν το χειρότερο λάθος του», προσθέτει ο Τομά Πικετί.

Και επειδή ο Ολάντ δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος, ο Τομά Πικετί πρότεινε στον Μπενουά Αμόν να ρίχνει αλλού τα βέλη και να κατηγορεί τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι υπεύθυνοι για την πανωλεθρία της γαλλικής οικονομίας. Εχοντας στο πλευρό του τον Τομά Πικετί, ο Μπενουά Αμόν θέλει να δημιουργήσει ένα νέο μπρα ντε φερ στην Ευρώπη. Γι' αυτό επισκέφτηκε την Πορτογαλία και μάλιστα σκόπευε να επισκεφθεί την ισπανική αριστερά, την ιταλική αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, η σύντομη προεκλογική περίοδος δεν φαίνεται να του επιτρέπει όλα αυτά τα ταξίδια στην «Αριστερά του Νότου».

Από το φθινόπωρο του 2016, οι ριζοσπαστικές αριστερές ίδρυσαν το Left Caucus στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση απέναντι στις «αιώνιες συμμαχίες» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών. Ο Μπενουά Αμόν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως σήμερα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ελπίζει ότι θα είναι πιλότος σε αυτό το νεοκομμουνιστικό κίνημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που συναντήθηκε με το Μπλοκ της Αριστεράς (τους κομμουνιστές της Πορτογαλίας) την Παρασκευή. «Εδώ, τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι εχθρικά μεταξύ τους. Κατέληξαν σε συμφωνία για να βγάλουν τη χώρα τους από τη λιτότητα, ξεπερνώντας το κομματικό τους συμφέρον» δήλωσε ο Μπενουά Αμόν από την Πορτογαλία και πόζαρε μαζί τους κάτω από τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα. Ξέχασε, ωστόσο, ότι για να συμμαχήσουν τα κόμματα της Αριστεράς στην Πορτογαλία παραμέρισαν όλα τα θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική και η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Και η ρήξη δεν άργησε: το Μπλοκ της Αριστεράς Πορτογαλίας είναι κάθετα αντίθετο με τη δημιουργία «μιας νέας ατζέντας της ευρωπαϊκής αριστεράς». «Δεν βλέπουμε να υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για να γίνει αυτό που προτείνετε» είπε, σε ψυχρό τόνο, η ηγέτιδα του κινήματος Catrina Martins (τα συνθήματα του κόμματός της είναι «Η χώρα δεν πωλείται» και «Κάτω η τρόικα»).

Μπενουά Αμόν: Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει σύμβουλο τον Γάλλο Γιάνη Βαρουφάκη [εικόνες]  | iefimerida.gr 2


«Σε αυτή την απάντηση, ο υποψήφιος πρόεδρος έβγαλε τα γυαλιά του, τα άφησε στο τραπέζι και κοίταξε μακριά», γράφει η Liberation. «Το Μπλοκ της Αριστεράς Πορτογαλίας βρίσκεται στην ίδια διάθεση με τον νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν. Δεν θέλουν να φανούν πολύ ευχαριστημένοι μαζί μας, αλλά θέλουν να δουλέψουμε μαζί», δήλωσε ο βουλευτής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Pascal Cherki, ο οποίος εργάζεται στο περιβάλλον του Μπενουά Αμόν για τις προεδρικές εκλογές και ήταν παρών στην συνάντηση.

«Μετά το ραντεβού με τους Ισπανούς κομμουνιστές, και ο Μπενουά Αμόν ζυγίζει τα πράγματα: πιστεύει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Πορτογάλοι κομμουνιστές αποτελεί απόδειξη ότι "δεν πιστεύουν πια στην Ευρώπη" και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει», σημειώνει η Liberation.

«Η στρατηγική που επιλέξαμε δεν είναι εύκολη. Αλλά αν δεν συναντήσουμε τα κινήματα της Αριστεράς, δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ», δήλωσε ο Αμόν στους δημοσιογράφους, από τη Λισσαβώνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ