Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχίζει περιπολίες «ρουτίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα - iefimerida.gr

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχίζει περιπολίες «ρουτίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson επικεφαλής ενός στόλου σκαφών συνοδείας ξεκίνησε «επιχειρήσεις ρουτίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, λίγες μέρες αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πεκίνου στην περιοχή.

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχίζει περιπολίες «ρουτίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 0

Η Κίνα διεκδικεί αρκετά διαφιλονικούμενα νησιά, υφάλους και βραχονησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα κι εδώ και χρόνια κατασκευάζει τεχνητά νησιά με διαδρόμους προσγείωσης.

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχίζει περιπολίες «ρουτίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 1

Την τελευταία φορά που βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν προ διετίας για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία της Μαλαιστίας κι έχει κάνει συνολικά 16 ταξίδια στην περιοχή στα 35 χρόνια από τη ναυπήγησή του.

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αρχίζει περιπολίες «ρουτίνας» στη Νότια Σινική Θάλασσα  | iefimerida.gr 2

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιαπωνία ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζέημς Μτις, είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν βλέπει σ’ αυτή τη φάση λόγο για «δραματικές στρατιωτικές κινήσεις».

Η δήλωση αυτή φάνηκε να αντικρούει τα σχόλια που έκανε για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο, ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα διαφιλονικούμενα νησιά.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον: «καλούμε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε ενέργειες που θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ