Σε ξέφρενη ανάπτυξη 3% η γερμανική οικονομία το 2011 - iefimerida.gr

Σε ξέφρενη ανάπτυξη 3% η γερμανική οικονομία το 2011

Σε ξέφρενη ανάπτυξη 3% η γερμανική οικονομία το 2011
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασταμάτητη και σχεδόν απτόητη από την ευρωπαϊκή κρίση δείχνει η γερμανική οικονομία αφού κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2011, ελαφρώς μειωμένο έναντι του 3,7% που είχε το 2010 που ήταν και ρεκόρ 20ετίας της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πιθανόν η γερμανική οικονομία να καταγράψει το τελευταίο τρίμηνο του 2011 συρρίκνωση κατά 0,25%.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι 100% άτρωτη από την παρατεταμένη κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι η βασική πηγή για την γερμανική ανάπτυξη το 2011 ήταν η εγχώρια ζήτηση, και όχι τόσο η εξωτερική.

Αυξημένη εγχώρια ζήτηση και επενδύσεις

Η εγχώρια ζήτηση προσέθεσε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3%, η ιδιωτική κατανάλωση 1,5% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 1,2%. Το εξωτερικό εμπόριο προσέθεσε 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,2% και οι εισαγωγές 7,2%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο το 2012, αλλά η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, σημειώνει το Bloomberg, επειδή η αύξηση της απασχόλησης στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας στηρίζει την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη. «Αν και ο βιομηχανικός τομέας υπέστη πλήγμα από την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, η πιο ανθεκτική εγχώρια ζήτηση μπορεί να αποτρέψει μία μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας», είπε ένας οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.

Μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ως σύνολο επιβραδύνεται είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας, τα οποία έδειξαν ότι μειώθηκε κατά 7% τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ