Πέθανε στη φυλακή ο Αιγύπτιος ιμάμης που σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη - iefimerida.gr

Πέθανε στη φυλακή ο Αιγύπτιος ιμάμης που σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εγκέφαλος πολυάριθμων σχεδίων βομβιστικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ξεψύχησε σε αμερικανική φυλακή, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο τυφλός σεϊχης Ομάρα Αμπντέλ Ραχμάν, που κήρυττε σε τεμένη στην αμερικανική μεγαλούπουλη, είχε καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια κάθειρξη για το σχεδιασμό τρομοκρατικών χτυπημάτων, που θα απέφεραν το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, όπως επεσήμανε ο δικαστής κατά την απαγγελία της ετυμηγορίας.

Πέθανε στη φυλακή ο Αιγύπτιος ιμάμης που σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη  | iefimerida.gr 0

Ο Αμπντέλ Ραχμάν σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης ελπίζοντας να σταματήσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε την βομβιστική επίθεση με τους έξι νεκρούς στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993, αν και δεν καταδικάστηκε γι’ αυτό το χτύπημα.

Το θάνατό του ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Κάιρο.

Πέθανε στη φυλακή ο Αιγύπτιος ιμάμης που σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη  | iefimerida.gr 1

Η Ομ Ομάρ, κόρη του «τυφλού Σείχη» σε διαδήλωση της 12ης Αυγούστου 2011 έξω απ' την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο υπέρ της αποφυλάκισης του πατέρα της

Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές υποπτεύονταν ότι ο «τυφλός σεϊχης», όπως αναφερόταν στις ΗΠΑ ο Ραχμάν, είχε παίξει ρόλο σε πολυάριθμες βίαιες επιθέσεις στην Αίγυπτο κι ότι είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Ο Ραχμάν κι άλλοι εννέα συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν ότι σχεδίαζαν έναν «πόλεμο αστικής τρομοκρατίας» στις ΗΠΑ, που θα οδηγούσε σε βομβιστικές επιθέσεις σε εμβληματικά κτίρια και κατασκευές της Νέας Υόρκης, όπως η γέφυρα George Washington και τα τούνελ Lincoln και Χόλαντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ