Ρωσικό δάκτυλο πίσω απ’ τη συνωμοσία δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου «βλέπουν» στο Λονδίνο - iefimerida.gr

Ρωσικό δάκτυλο πίσω απ’ τη συνωμοσία δολοφονίας του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου «βλέπουν» στο Λονδίνο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ρωσικές αρχές βρίσκονταν πίσω από μια συνωμοσία για τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Sunday Telegraph, επικαλούμενη πηγές ανώτερων αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο ειδικός εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς στο Μαυροβούνιο είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι μια ομάδα «Ρώσων εθνικιστών» είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει τον Τζουκάνοβιτς, την προηγουμένη των βουλευτικών εκλογών, ώστε να ανέλθει στην εξουσία ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή της στην απόπειρα πραξικοπήματος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου χαρακτήρισαν κατασκευασμένη την συνωμοσία και κατηγόρησαν τον Τζουκάνοβιτς ότι χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ασφαλείας για να παραμείνει στην εξουσία.

Η Telegraph με σημερινό της δημοσίευμα τονίζει ότι ανώτεροι βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπήρξε συνωμοσία για την δολοφονία του Τζουκάνοβιτς και πως αυτή ενορχηστρώθηκε από την Ρωσία με τρόπο τέτοιο ώστε να κατηγορηθούν διεφθαρμένοι ρώσοι εθνιστικές, σε περίπτωση που το σχέδιο αποκαλυφθεί.

«Αναφερόμαστε σε μια συνωμοσία για διατάραξη ή κατάληψη της εξουσίας με κάποιο τρόπο. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι δεν υπήρχε κάποιου είδους διαδικασία έγκρισης», τόνισε μια ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα.

Η Telegraph πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν την ρωσική εμπλοκή στην συνωμοσία.

Σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως οι αρχές του Μαυροβουνίου αναγνώρισαν ότι ρώσοι εθνικιστές βρίσκονται πίσω από το σχέδιο.

«Το Μαυροβούνιο πρέπει μόνο του να διεξάγει μια επαρκή και διαφανή δικαστική διαδικασία και μια δίκη των υπόπτων του πραξικοπήματος», ανέφερε μια εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.

«Η επιτυχία αυτή θα είναι ένα τεράστιο βήμα για να πεισθεί η διεθνής κοινότητα ότι στο Μαυροβούνιο συντελείτε μια πραγματική πρόοδος στην μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, που θα συμβαδίζει με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών τον Νοέμβριο δήλωσε πως η Ρωσία προωθεί την εξωτερική της πολιτική χρησιμοποιώντας ολοένα περισσότερο επιθετικές μεθόδους, όπως κυβερνοεπιθέσεις και κατασκοπεία, γεγονός που θέτει μια αυξανόμενη απειλή για την Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Μόσχα αρνήθηκε τον ισχυρισμό και προκάλεσε την Βρετανία να προσκομίσει αδιάσειστες αποδείξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ