Ο Τόνι Μπλερ κάλεσε τους Βρετανούς να «ξεσηκωθούν» κατά του Brexit - iefimerida.gr

Ο Τόνι Μπλερ κάλεσε τους Βρετανούς να «ξεσηκωθούν» κατά του Brexit

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε την «αποστολή» του να πείσει τους Βρετανούς να «ξεσηκωθούν» και να αλλάξουν άποψη για το Brexit.

Μιλώντας στο Σίτι του Λονδίνου ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν στο δημοψήφισμα «χωρίς να γνωρίζουν τους αληθινούς όρους του Brexit». Κι είπε ότι θέλει ότι θέλει να συγκεντρώσει την αναγκαία υποστήριξη «για να βρθεί μια διέξοδος απ’ την τρέχουσα κούρσα προς το γκρεμό».

Αλλά ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ έσπευσε να χαρακτηρίσει αλλαζονικές και πλήρως αντιδημοκρατικές τις επισημάνσεις του Τόνι Μπλερ, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε «απολύτως προσηλωμένη» στο στόχο της εξόδου από την Ε.Ε. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να δώσει το έναυσμα για την έναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε. για το διαζύγιο -κίνηση την οποία στήριξε η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας τη δεκαετία 1997-2007, χρησιμοποίησε την ομιλία του στη φιλοευρωπαϊκή ομάδα Open Britain για να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση «πάντοτε ήθελαν ένα σκληρό Brexit.»

«Στην πραγματικότητα ακόμη κι ο όρος ‘σκληρό Brexit’ πρέπει να τροποποιηθεί. Η τρέχουσα στρατηγική είναι ‘Brexit με κάθε κόστος’. Κι η πρόκληση για μας είναι να δείξουμε ποιο είναι αυτό το κόστος. Να δείξουμε πώς αυτή η απόφαση βασίστηκε σε ατελή γνώση, που θα πρέπει τώρα να γίνει τεκμηριωμένη γνώση, να υπολογίσουμε σε κατανοητούς όρους πώς [η έξοδος απ’ την Ε.Ε.] θα προκαλέσει πραγματική ζημιά στη χώρα και τους πολίτες της και να συγκεντρώσουμε υποστήριξη στην αναζήτηση διεξόδου από την τωρινή κούρσα στον γκρεμό», είπε.

O Mπλερ, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., είπε ότι αποδέχεται μεν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, αλλά προτείνει να ξανακοιτάξουν το θέμα του Brexit οι Βρετανοί όταν «θα έχουν μια σαφή αίσθηση του προς του που πηγαίνουν».

Ο τρεις φορές εκλεγμένος πρωθυπουργός με τους αντιπολιτευόμενους σήμερα Εργατικούς, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην βρετανική πολτική σκηνή και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις: προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην εκλέξουν τον σκληροπυρηνικό αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν επικεφαλής των Εργατικών και επιχείρησε να πείσει τους πολίτες να μην στηρίξουν το Brexit. Ωστόσο, καμία από τις παρεμβάσεις του αυτές δεν πέτυχε.

Η φήμη του μεταξύ των βρετανών πολιτών παραμένει αμαυρωμένη εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ--ζήτημα το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο χρόνο όταν εκδόθηκε το αρνητικό πόρισμα πολυαναμενόμενης έρευνας για την απόφασή του να συμμετάσχει η χώρα στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Παρότι διατηρεί την υποστήριξη των μετριοπαθών Εργατικών, δεν ισχύει το ίδιο για πολλά στελέχη του κόμματος που αισθάνονται ότι πρόδωσε τις σοσιαλιστικές ρίζες του κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ