«Παράθυρο» στον εξωδικαστικό για κούρεμα έως και 70% στα χρέη των επιχειρήσεων - iefimerida.gr

«Παράθυρο» στον εξωδικαστικό για κούρεμα έως και 70% στα χρέη των επιχειρήσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δυνατότητα για μεγάλες αναδιαρθώσεις αλλά και διαγραφές σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες φέρνει διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Επιπλέον, προβλέπεται «κούρεμα» έως και 70% στις υπερήμερες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αλλά και άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εκμεταταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν.

Σύμφωνα με το Εθνος, στελευταίο κείμενο του σχεδίου νόμου που κυκλοφορεί, και συγκεκριμένα το άρθρο 17, προβλέπεται η γενίκευση της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που χειρίζονται υποθέσεις ρυθμίσεων δανείων επιχειρήσεων. Στα προηγούμενα σχέδια νόμου, με ημερομηνία πριν από τον Φεβρουάριο, το ακαταδίωκτο οριζόταν για τα πρόσωπα εκείνα που χειρίζονται αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών οφειλών μόνο στο πλαίσιο της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο επεκτείνει τη νομική προστασία των προσώπων αυτών και για διαγραφές χρεών στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου, αλλά ακόμη και στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Το άρθρο 17 προσφέρει το ακαταδίωκτο και για τη μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds.

Σχετικά με τις διαγραφές των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο, το τελευταίο νομοσχέδιο περιγράφει ότι από τις απαιτήσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προαφαιρείται 60% των απαιτήσεων που έχουν προκύψει από τον καταλογισμό αυτοτελών προστίμων και 40% απαιτήσεων από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η αφαίρεση αυτών των ποσοστών δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απομείωση της απαίτησης του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων που να ξεπερνά το 30% της αρχικής συνολικής απαίτησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ