Στο 9,5% το Έλλειμμα χάρη στην επιστροφή ενός δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ - iefimerida.gr

Στο 9,5% το Έλλειμμα χάρη στην επιστροφή ενός δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Στο 9
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν και σπανίζουν τους μήνες που διανύουμε τα καλά νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο, αναμφίβολα επιτρέπει έναν στεναγμό ανακούφισης το ότι για δεύτερη συνεχή ημέρα τα νέα από το πεδίο μάχης για το Έλλειμμα είναι τουλάχιστον θετικά.

Έτσι, μετά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα το Δεκέμβριο κάλυψαν το μισό της... "τρύπας" των εσόδων -η οποία δείχνει να περιορίζεται στο 1,3 δισ ευρώ- ήρθε δια στόματος του Πρωθυπουργού η είδηση ότι το Έλλειμμα μπορεί να συγκρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα λόγω... επιστροφών κοινοτικών κονδυλίων!

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση του με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι λόγω της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι Βρυξέλλες μας επιστρέφουν περίπου 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα συμβάλει στη συγκράτηση του Ελλείμματος στο 9,5- 9,6% του ΑΕΠ.

Καλπάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα, αφού στο μέτωπο των δαπανών ενισχύονται οι ενδείξεις για υπερβάσεις που εν τέλει θα επιβαρύνουν το Έλλειμμα. Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία που δείχνουν υπερβάσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΓΑ και ΟΑΕΕ κατά 360 εκατ. ευρώ συνολικά), είναι κυρίως τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων, οφειλές που πρέπει να εξοφληθούν εντός του έτους σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές του Δημοσίου με τη συμπλήρωση του 11μηνου διαμορφώνονται στα 6,626 δισ ευρώ, δικαιώνοντας όσους τις έχουν χαρακτηρίσει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Προϋπολογισμού. Εξ αυτών, τα 427,7 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- εξ ου και το "μαξιλάρι" στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού- ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ασφαλιστικά Ταμεία που χρωστάνε 2,846 δισ ευρώ με τάσεις αυξητικές. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει στείλει οδηγίες για τη καλλίτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, προκειμένου να εξοφληθούν αυτά τα χρέη, αλλά είναι προφανές ότι στη περίοδο των ισχνών αγελάδων που διανύουν και τα Ταμεία, οι προτεραιότητες είναι άλλες...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ