Οι πιο διάσημες κλοπές έργων τέχνης στην ιστορία [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι πιο διάσημες κλοπές έργων τέχνης στην ιστορία [εικόνες]

 Μόνα Λίσα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλοπή έργων τέχνης αποτελούσε ανέκαθεν μια ιδιαίτερα επικερδή διαδικασία, καθώς ένας πίνακας μπορεί να έχει ανυπολόγιστη αξία. Διαρρήξεις και κλοπές σημαντικών έργων έχουν σημειωθεί σε πολλές μεγάλες γκαλερί και μουσεία του κόσμου, και τα κλοπιμαία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε το «κόλπο», κάνουν το πρόσφατο περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη να μοιάζει με μικροδιάρρηξη.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο διάσημες κλοπές έργων τέχνης στην ιστορία, σύμφωνα με το History channel:

1) Μόνα Λίσα – Η διασημότερη κλοπή μέχρι σήμερα


Στις 21 Αυγούστου του 1911, ένας πρώην υπάλληλος του Λούβρου βγήκε σαν κύριος από το μουσείο, παίρνοντας μαζί του το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο πίνακας βρέθηκε δύο χρόνια μετά και ο κλέφτης έμεινε στη φυλακή για 6 μήνες.

2) Η Τελική Κρίση - Η πρώτη κλοπή στην ιστορία της τέχνης


Το 1473, το πλοίο που μετέφερε στη Φλωρεντία το τρίπτυχο έργο του ζωγράφου Χανς Μέμλινγκ με τίτλο «Η Τελική Κρίση» (The Last Judgment), δέχτηκε επίθεση από Πολωνούς πειρατές. Αυτοί με τη σειρά τους το μετέφεραν στο Γκντανσκ, σε μουσείο του οποίου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

3) Η Κραυγή – Ο πίνακας που κλάπηκε όχι μία, αλλά δύο φορές


Η κίνηση του ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ να δημιουργήσει πολλές διαφορετικές εκδοχές του πιο διάσημου πίνακά του με τίτλο «Η Κραυγή» (Τhe Scream), αποδείχτηκε μάλλον σοφή, καθώς δύο από αυτές τις εκδοχές έπεσαν στα χέρια ληστών με διαφορά μιας δεκαετίας. Στην πρώτη περίπτωση, 4 άνδρες μπήκαν το 1994 στο μουσείο Τέχνης του Όσλο και πήραν τον πίνακα, ο οποίος ανακτήθηκε 3 μήνες μετά. Τη δεύτερη φορά, το 2004, δύο οπλισμένοι ληστές μπήκαν στο μουσείο Μουνχ, και πάλι στο Όσλο, και αφού ακινητοποίησαν επισκέπτες και φύλακες, πήραν τον πίνακα, ο οποίος επέστρεψε στο μουσείο 2 χρόνια μετά.

4) Το Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας έχασε 2 Ρενουάρ κι 1 Ρέμπραντ


Το 2000 μια συμμορία ληστών μπήκε στο μουσείο που βρίσκεται στη Στοκχόλμη και πήραν με την απειλή όπλων τους τρεις πίνακες. Μέχρι το 2005 και τα τρία έργα είχαν επιστρέψει στο μουσείο.

5) Πικάσο και Ματίς αναζητούνται ακόμα


Το Μάιο του 2010, ένας άνδρας μπήκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι και έκλεψε συνολικά πέντε πίνακες, συμπεριλαμβανομένων των «Περιστέρι με μπιζέλια» (Le pigeon aux petit pois) του Πάμπλο Πικάσο και «Ποιμενική» (La Pastorale) του Ανρί Ματίς. Οι δύο πίνακες αναζητούνται μέχρι και σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ