Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πεδίο μάχης θύμιζαν οι δρόμοι του προαστίου Αρζεντέιγ στο Παρίσι καθώς δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και χθες κατά της αστυνομικής βίας, με αφορμή τον «τυχαίο» βιασμός ενός 22χρονου μαύρου από αστυνομικό.

Περίπου 50 νεαροί συγκεντρώθηκαν σε κεντρική λεωφόρο του Αρζεντέιγ μετά από σχετικό κάλεσμα στο Facebook με στόχο την επανάληψη των ταραχών του Νοεμβρίου του 2005 στα παρισινά προάστια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien. Την εξέγερση, που βαφτίστηκε τότε «γαλλική Ιντιφάντα», είχε πυροδοτήσει ο θάνατος δύο εφήβων που προέρχονταν από οικογένειες μεταναστών και πέθαναν από ηλεκτροπληξία, ενώ προσπαθούν να κρυφθούν από αστυνομικούς που τους καταδίωκαν για να τους ανακρίνουν σε παρισινό προάστιο.

Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι νεαροί που συγκεντρώθηκαν χθες στο Αρζεντέιγ ήταν οπλισμένοι με σιδηρολοστούς κι άρχισαν να βάζουν φωτιές, με αποτέλεσμα πυκνοί μαύροι καπνοί να καλύψουν γρήγορα την περιοχή. Γύρω στις πέντε το απόγευμα κάπου 90 αστυνομικοί είχαν φθάσει στο σημείο...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχθηκε επίθεση ένας δημοσιογράφους του γαλλικού δικτύου BFM TV, που κάλυπτε τα επεισόδια. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει έναν άνδρα καθισμένο οκλαδόν στο έδαφος μετά από επίθεση που δέχθηκε.

#argenteuil un journaliste tabassé, ses petits protégés se moquent de lui https://t.co/sUml686kns pic.twitter.com/sPIq7PJ2z0

Οι νεαροί πυρπόλησαν αυτοκίνητα καθώς και κάδους απορριμμάτων.

Ένας οδηγός λεωφορείου διακομίστηκε σε νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, αναφέρει η Le Parisien. Ενώ άγνωστοι λιθοβόλησαν ένα λεωφορείο και μια στάση λεωφορείου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του δημάρχου του Αρζεντέιγ.

Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Το πλήθος διαλύθηκε λίγες ώρες αργότερα. Η αστυνομία απέκλεισε ορισμένους δρόμους για να εμποδίσει τις ομάδες των νεαρών να ανασυνταχθούν, ενώ συνέλαβε 11 άτομα.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της Γαλλίας το Σαββατοκύριακο.

Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Το Σάββατο περίπου 2.000 άτομα πρωτοστάτησαν σε βίαια επεισόδια κατά των αστυνομικών αρχών στο προάστιο του Παρισιού Μπομπινί. Σύμφωνα με τις αρχές αρκετά οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ένα μικρό παιδί διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Αφορμή για την συνεχιζόμενη βία και τα επεισόδια στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας είναι η σύλληψη και, από ότι όλα δείχνουν, η σεξουαλική κακοποίηση με γκλομπ του 22χρονου μαύρου Τεό από αστυνομικό στο προάστιο Ολνέ σου Μπουά στις 2 Φεβρουαρίου στη διάρκεια βίαιης σύλληψης για την εξακρίβωση στοιχείων, μολονότι ο νεαρός δεν αντιστάθηκε, όπως είπε αργότερα.

Ο συνήγορος του αστυνομικού, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό, υποστήριξε ότι το γκλομπ του πελάτη του «κατά λάθος» κατέληξε στα οπίσθια του θύματος, ενώ και το εσωτερικό πόρισμα της αστυνομίας κάνει λόγο για «ατύχημα», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για βιασμό.»

Μαίνονται οι ταραχές στα παρισινά προάστια με αφορμή τον βιασμό νεαρού από αστυνομικό [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Η έξαρση της βίας στα περίχωρα του Παρισιού δεν μένει χωρίς συνέπειες στον προεκλογικό αγώνα δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Η Μαρίν Λεπέν άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει την πλήρη υποστήριξή της στις αστυνομικές δυνάμεις δηλώνοντας ότι «είναι θέμα αρχής για μένα, υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός και εάν η δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα». Παράλληλα η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου χαρακτήρισε «ανάξιες» τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών που κάνουν λόγο για κρούσματα «ρατσισμού» στην αστυνομία με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο γίνονται συχνά έλεγχοι ταυτότητας ή συλλήψεις. Υπογράμμισε επίσης, ότι «είναι απαράδεκτο εξ αιτίας της συμπεριφοράς ενός ή δύο αστυνομικών, να εξάγονται συμπεράσματα για ολόκληρη την αστυνομία».

Με τέτοιες δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την προτίμηση της πλειοψηφίας σε αστυνομία και χωροφυλακή, έχοντας φθάσει πλέον στο 58%, ενώ στις εκλογές του 2012 βρίσκονταν μόλις στο 30 %.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ