Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] - iefimerida.gr

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Φρανσουά Φιγιόν είχε εκλεγεί πανηγυρικά από τους ψηφοφόρους της δεξιάς και του κέντρου γιατί ήταν ένα είδος αντι-Σαρκοζί, δεν έκανε ποτέ επίδειξη πλούτου.

Δεν ήταν δηλαδή το είδος του πολιτικού που έτρωγε στα πανάκριβα εστιατόρια των Ηλυσίων Πεδίων, πήγαινε διακοπές με το γιότ εκατομμυριούχων φίλων του ή επιδείκνυε τα Rolex του, όπως έκανε παλιότερα κατά κόρον ο Νικολά Σαρκοζί. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στη Γαλλία αποκαλούσαν τον Σαρκοζί «ο πρόεδρος bling bling» από τον ήχο του χρυσού που είχε πάνω του και της επίδειξης νεοπλουτισμού.

Ο Φιγιόν θεωρείτο πολιτικός που δεν είχε κόμπλεξ επίδειξης με τα χρήματα. Σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι Γάλλοι χρειάζονταν έναν άνθρωπο σοβαρό, καθαρό και αδιάφθορο, που θα μπορούσε να απαιτήσει από τους πολίτες ένα πρόγραμμα φιλελεύθερο και συντηρητικό. Οι προκριματικές εκλογές της Δεξιάς βασίστηκαν πάνω σε αυτά τα επιχειρήματα.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ολα αυτά κατέρρευσαν και αυτό σοκάρει κυρίως σήμερα τους Γάλλους στην περίπτωση Φιγιόν. Οι αποκαλύψεις εις βάρος του τραυμάτισαν αυτή ακριβώς την εικόνα του σοβαρού, παραδοσιακού πολιτικού που ασχολείται με τα προβλήματα, όχι με τον πλουτισμό του. Αυτό ακριβώς το πολιτικό αφήγημα που έδωσε την βεβαιότητα στον Φρανσουά Φιγιόν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, κατέρρευσε.

Στην θέση ενός Φιγιόν ειλικρινούς, ο οποίος μετά από τριάντα χρόνια στην πολιτική «δεν παραβίασε ποτέ τον νόμο» εμφανίστηκε σιγά σιγά μια άλλη εικόνα, εντελώς διαφορετική, λιγότερο ελκυστική. Εμφανίστηκε η εικόνα ενός πολιτικού ο οποίος επωφελήθηκε από την αποστολή που του είχαν αναθέσει οι εκλογείς του για να κερδίζει χρήματα η οικογένειά του και για να αναπτύξει ο ίδιος μια παράλληλη δραστηριότητα συμβούλου την οποία πωλούσε σε φίλους επιχειρηματίες, όπως συνέβη στην περίπτωση με την ασφαλιστική ΑΧΑ, από την οποία αποκόμισε συμβόλαιο 200.000 ευρώ.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα ποσά που αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε ο ίδιος και η οικογένειά του από αργομισθίες ήταν που σόκαραν τους Γάλλους. Η Πενέλοπι Φιγιόν κέρδισε 831.440 ευρώ σε μια δεκαπενταετία, ως δήθεν κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, ποσό που οι μισοί Γάλλοι δεν θα κερδίσουν ούτε σε ολόκληρη τη ζωή τους. Η Πενέλοπι πήρε επίσης 100.000 ευρώ από μια υποτιθέμενη συνεργασία με το περιοδικό Revue des deux mondes, των οποίων ο ιδιοκτήτης είναι φίλος της οικογένειας Φιγιόν.

Επίσης, δύο από τα παιδιά του ζεύγους, η Μαρί και ο Σαρλ Φιγιόν πήραν 57.084 και 26.651 ευρώ αντίστοιχα για υπηρεσίες συμβούλων στη γαλλική γερουσία, όταν ο Φιγιόν ήταν γερουσιαστής. Την ίδια στιγμή που ήταν σύμβουλος στον πατέρα της, η Μαρί Φιγιόν έκανε πληρωμένο stage δικηγόρου και έπαιρνε 11.035 ευρώ το χρόνο.

Το πρόβλημα για τον Φρανσουά Φιγιόν είναι ότι αυτή η νέα εικόνα που αποκαλύφθηκε στα μάτια των Γάλλων αμαυρώνει και όλο το υπόλοιπο και φέρνει στην επιφάνεια παλιά σκάνδαλα που δεν είχαν ποτέ ερευνηθεί. Είναι αυτό που η εφημερίδα «Canard enchaîné» που έκανε τις αποκαλύψεις αποκάλεσε «το ντουλάπι με τις κατσαρόλες». Η εφημερίδα θύμισε ότι ο Φιγιόν όταν ήταν πρωθυπουργός δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα μεταφοράς που του επέτρεπε ο τίτλος: ένα Falcon 7X, για παράδειγμα, τον μετέφερε κάθε Παρασκευή τον ίδιο και την οικογένειά του, στην πόλη Ανζέ, γράφει το Canard enchaîné. Επισήμως, για λόγους ασφαλείας.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η ίδια εφημερίδα θύμισε ότι η εταιρεία συμβούλων που είχε στήσει ο Φιγιόν του απέφερε κάθε μήνα 17.600 ευρώ. Νόμιμο αλλά όχι ηθικό. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Φιγιόν είχε «δανειστεί» από ζάπλουτους φίλους του μια Ferrari 230.000 ευρώ και μια BMW 600.000 ευρώ, ενώ εκείνος υποτίθεται δεν έγραφε στο Πόθεν Εσχες του παρά δύο παλιά αυτοκίνητα δεκαπενταετίας. Ο Φιγιόν, στο παρελθόν, είχε περάσει διακοπές στο Κάπρι της Ιταλίας φιλοξενούμενος στου Luca di Montezemolo, πρώην αφεντικού της Ferrari. Διέμενε στην Villa Caprile, και έκανε βόλτες με το γιότ Marhaba, 32,70 μέτρων, ενώ πετούσε με ελικόπτερο.

Το περιοδικό L' Onservateur, στις 9 Φεβρουαρίου, αφιέρωσε ένα μεγάλο άρθρο στον Φιγιόν με τίτλο «Φιγιόν ο αυστηρός πολιτικός που αγαπούσε την χλιδή» και θυμίζει τον τρόπο ζωής της οικογένειας Φιγιόν: ο ίδιος φοράει κοστούμια Arnys, ραμμένα πάνω του, τα οποία κοστίζουν μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ. Επίσης, υπάρχει πάντα ένα θέμα με έξοδα μετακίνησης τα οποία τον βαραίνουν, με τεράστια ποσά, τα οποία δεν έχουν ποτέ ερευνηθεί.

«Ολοι ξέραμε ότι είχε μια αδυναμία για την πολυτέλεια. Αρκεί να δει κανείς πώς ντυνόταν. Είχε πάντα ακριβά γούστα στα ρούχα» αναφέρει στο άρθρο ένας φίλος του πολιτικός που κρατάει την ανωνυμία του.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο Φρανσουά Φιγιόν αγαπούσε και τα πανάκρινα ρολόγια και ότι διαθέτει δύο που αξίζουν 12.000 και 15.000 ευρώ.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Από το 2013 ήταν ήδη γνωστό ότι ο Φιγιόν ζει σε πύργο, αλλά τότε δεν είχαν δώσει μεγάλη σημασία. Η οικογένειά του κατέχει έναν εντυπωσιακό πύργο στο χωριό Solesmes στην περιοχή Sarthe, τον οποίο αγόρασε 400.000 ευρώ το 1993. Μάλιστα, είχε φωτογραφηθεί με την οικογένειά του για το Paris Match και για να υποτιμήσει την αξία του ο ίδιος ο Φιγιόν το αποκαλούσε «ένα σπίτι». Οπως αναφέρει ωστόσο το ρεπορτάζ του L'Obs ο εν λόγω πύργος έχει «χωλ, τραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, γραφείο, πλυσταριό, μεγάλο σαλόνι, βιβλιοθήκη, καπνιστήριο, παρεκκλήσι, 14 υπνοδωμάτια και πολλά μπάνια στους ορόφους». Ο πύργος περικλείεται από πολλές δεκάδες στρέμματα.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 5

«Η φωτογραφία της οικογένειας, μπροστά στον οικογενειακό πύργο, θυμίζει τους πυργοδεσπότες των μυθιστορημάτων, οι οποίοι καυχιώνται για την τύχη τους, την ώρα που οι εργάτες σκοτώνονται στη δουλειά για λογαριασμό τους. Τα ρούχα, η στάση, οι πόζες, τα μπλουζάκια Lacoste, τα καλοκαιρινά μοκασίνια, οι σικάτες βερμούδες, το τραπεζάκι για να σερβίρουν το τσάι στον κήπο...Ολα προδίδουν τις συνήθειες ενός γάλλου μπουρζουά, μια εικόνα που εμπεδώθηκε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα», γράφει το περιοδικό L'Observateur.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν πλήγωσε τότε την δημοτικότητά του, παρά το γεγονός ότι σχολιάστηκε πολύ αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κοινωνιολόγος Monique Pinçon-Charlot, η οποία εργάζεται επί σειρά ετών πάνω στα θέματα των πολιτικών και των σχέσεων που έχουν με τα χρήματα, εξομολογείται ότι εξεπλάγη από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με την Πενέλοπι Φιγιόν:

«Αυτός ο άνθρωπος έμοιαζε ξεχωριστός. Είχαμε σχεδόν μια συμπονετική εικόνα γιά εκείνον, κυρίως γιατί υπέφερε ως πρωθυπουργός στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί και γιατί δεν έδειξε ποτέ να έχει πάθος με τα χρήματα. Ο Φρανσουά Φιγιόν πάντα έμεινε διακριτικός για τον τρόπο ζωής του, ίσως λόγω του ότι ήθελε να δείξει ότι είναι καλός και πιστός χριστιανός».

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Σήμερα ο Φρανσουά Φιγιόν, αδιαφιλονίκητο φαβορί για πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του προσεχούς Απριλίου, βρίσκει απέναντί του Γάλλους πολίτες που δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Ο ίδιος υπερασπίζεται τον εαυτό του με ψήγματα αλήθειας και κρέμεται από ένα αφήγημα ότι είναι δήθεν υπέρ της διαφάνειας. Δεν έκανε τίποτα παραπάνω από όσα επέτρεπαν τα πολιτικά ήθη της εποχής του, λέει. Δηλώνει και ξαναδηλώνει ότι τα ΜΜΕ και τα κέντρα εξουσίας θέλησαν να τον δολοφονήσουν πολιτικά. Παίζει το χαρτί της πολιτικής συνωμοσίας.

Οπως αναφέρει η κοινωνιολόγος Monique Pinçon-Charlot, ο Φιγιόν δεν βλέπει πού είναι πραγματικά το πρόβλημα.

«Υπάρχει στον Φιγιόν ένα αίσθημα ατιμωρησίας, ειλικρινές, γιατί δεν πρόκειται για την ατιμωρησία ενός ανθρώπου αλλά μιας ολόκληρης κάστας. Αυτό το αίσθημα το δημιουργούν οι ισχυροί μεταξύ τους, άτομα δηλαδή που ζουν κλεισμένα σ'ένα χρυσό κλουβί».

Περιμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του, ο Φιγιόν επιμένει και δεν υπέκυψε στις πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα. Επειδή στην συντηρητική παράταξη δεν υπάρχει κανένας καλύτερος για υποψήφιος και επειδή ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος, Μπενουά Αμόν δεν τραβάει, ο Φρανσουά Φιγιόν εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Απριλίου.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Στο μεταξύ το πολιτικό κλίμα έχει δηλητηριαστεί από τις αποκαλύψεις για τα «χρυσά γούστα» του Φιγιόν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Odoxa που έγινε για λογαριασμό της France Info publié στις 10 Φεβρουαρίου, «το 79% των ερωτηθέντων δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που έδωσε», το 74% έχουν αρνητική γνώμη για εκείνον και το 70% τάσσονται υπέρ της απόσυρσής του από την κούρσα των εκλογών. Το θλιβερότερο είναι ότι κάθε δημόσια εμφάνισή του συνοδεύεται πλέον από διαδηλώσεις στις οποίες πολίτες φωνάζουν να αποδοθεί δικαιοσύνη και του ζητούν να επιστρέψει τα χρήματα που παράνομα πήρε από το δημόσιο ταμείο.

Πόσα χρήματα έχει πραγματικά ο Φρανσουά Φιγιόν -Τι σοκάρει τους Γάλλους [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φιγιόν γούστα πολυτέλεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ