Παπανδρέου: αγώνας δρόμου για τα χρονοδιαγράμματα - iefimerida.gr

Παπανδρέου: αγώνας δρόμου για τα χρονοδιαγράμματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ρυθμούς Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κινείται η κυβέρνηση, με τον Γιώργο Παπανδρέου αποφασισμένο να τηρήσει απαρέγκλιτα όλα τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, να καλεί τους υπουργούς του σε εγρήγορση. Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα, προεδρεύοντας σε αλλεπάλληλες συσκέψεις χθες στο γραφείο του στη Βουλή, με αντικείμενα τον τουρισμό, την κοινωνική συνοχή και βεβαίως την ...Οικονομία.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2015 και η εξειδίκευσή του στον χρόνο που ακολουθεί ως τα μέσα Μαΐου οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή, βρέθηκε στο επίκεντρο της απογευματινής σύσκεψης για την Οικονομία, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του ΓΓ του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Παρά την άκρα μυστικότητα, υπό την οποία πραγματοποιήθηκε, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει άγνοια ως αργά το βράδυ και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να φεύγει από τη Βουλή χωρίς την παραμικρή δήλωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, καθώς και για τις επαφές του εκεί. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι το πώς έγινε δεκτή η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τους υπερατλαντικούς εταίρους μας, ενώ φήμες θέλουν από την συζήτηση να μην έλλειψαν οι συζητήσεις που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό περί αναδιάρθρωσης. Νωρίτερα, παρουσία της Αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, επί τάπητος ετέθησαν και τα ευρωπαϊκά αυτή την φορά προγράμματα κοινωνικής συνοχής, στην οποία και ελπίζει ο πρωθυπουργός, παρά την υλοποίηση ενός από τα πιο σκληρά πακέτα μέτρων λιτότητας και του τεράστιου για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Εντωμεταξύ, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για τις ανακοινώσεις που θα κάνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ στις 4 Μαΐου ο πρωθυπουργός, είχε σύσκεψη που προηγήθηκε για θέματα τουρισμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα. Εκεί, ο κ.Παπανδρέου θα επιχειρήσει έναν απολογισμό όσων έγιναν τον τελευταίο χρόνο στον τουρισμό και θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την 'βαριά βιομηχανία' της χώρας, όπως χαρακτηρίζεται. Εντωμεταξύ, οι προτάσεις των υπουργών θα έχουν εξειδικευτεί σε επιμέρους συσκέψεις αμέσως μετά το Πάσχα, με την κυβέρνηση πάντως να κρατά χαμηλούς τόνους καθώς "η τουριστική περίοδος είναι μακρά και επηρεάζεται συχνά από απροσδόκητες εξελίξεις είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο", όπως παρατηρούσαν αργότερα χθες κυβερνητικοί κύκλοι.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Περιφερειακής Ανάπτυξςη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης. Μιλώντας όλοι για τις πρωτοβουλίες των υπουργείων τους επί του θέματος, ο κ.Ρέππας έριξε ιδιαίτερο βάρος στη διακοπή των τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια και την αξιοποίησή τους μέσω συμβάσεων παραχώρησης και ο κ.Γερουλάνος στην πορεία των νομοσχεδίων για τις παραθεριστικές κατοικίες και την αδειοδότηση τουριστικών επενδύσεων, διαδικασία που αναμένεται να απλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, με μείωση μεταξύ άλλων των απαιτούμενων πιστοποιητικών, στη βάση του αντίστοιχου νομοσχεδίου για 'fast track' επενδύσεις. Συζητήθηκαν ακόμα οι υποδομές της χώρας σε λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και η απορροφητικότητα σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρωθυπουργός για την προώθηση του λεγόμενου 'city break' στην Αθήνα. Πρόκειται για το πρόγραμμα 'τουρισμού πόλεων', που υλοποιούν ήδη μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο (Λονδίνο, Βιέννη, Παρίσι, Ρώμη, Νέα Υόρκη κ.α.), προκειμένου να γίνουν σημείο αναφοράς των ταξιδιωτών διεθνώς.

Οι συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να περνά την πόρτα του γραφείου του στη Βουλή στις 11.30 το πρωί, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ματθαίο Σανταμούρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μάλιστα, θα υπογραφεί και 'Μνημόνιο Συνεργασίας' μεταξύ της ΔΕΗ και του ΚΑΠΕ για την προώθηση των επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ