Φόβοι για έλλειμμα 10% το 2011 - Νέα μέτρα προ των πυλών - iefimerida.gr

Φόβοι για έλλειμμα 10% το 2011 - Νέα μέτρα προ των πυλών

Φόβοι για έλλειμμα 10% το 2011 - Νέα μέτρα προ των πυλών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν και πολύ καλύτερα του αναμενομένου, τα έσοδα του Δεκεμβρίου δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν τη "τρύπα" του Προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- αναμένονται άλλωστε τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας η προθεσμία καταβολής των οποίων εκπνέει τη Παρασκευή- τον Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 6,1 δισ ευρώ, κυρίως λόγω υπεραπόδοσης του Τέλους Ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι στο 12μηνο τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται στα 49,9 δισ ευρώ.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Πολύ απλά ότι ακόμα κι έτσι παραμένει ανοικτή μια "τρύπα" 1,3 δισ ευρώ, η οποία συνεπάγεται διαμόρφωση του Ελλείμματος στο 9,6%. Ωστόσο, υπάρχουν δύο καθοριστικοί παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν το Έλλειμμα σε υψηλότερα επίπεδα. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ύψος των επιστροφών που "πάγωσαν" μέχρι νεωτέρας αλλά θα βαρύνουν σε κάθε περίπτωση το Έλλειμμα του 2011. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ύψος των υπερβάσεων δαπανών, όχι στον κρατικό Προϋπολογισμό αλλά στους Οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης δηλαδή στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων. Εάν σε αυτά τα δύο μέτωπα επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, τότε μιλάμε για Έλλειμμα της τάξης του 10% τουλάχιστον με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον Προϋπολογισμό του 2012 και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, πέρα από αυτά της περιόδου 2013- 2015 αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις για το Νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ