«Το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον άνδρα μου», υποστηρίζει η σύζυγος ενός σφοδρού επικριτή του Πούτιν

Ο πρώην δημοσιογράφος και σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Καρά -Μουρζά αρρώστησε την περασμένη Πέμπτη και πέρασε τις επόμενες έξι μέρες σε καταστολή στην εντατική λόγω ανεπάρκειας οργάνων μετά από μια δεύτερη προφανή απόπειρα κατά της ζωής του.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι ο 35χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Cambridge δηλητηριάστηκε με κάποια απροσδιόριστη τοξίνη.

Η γυναίκα του θεωρεί ότι ο άντρας της πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή του στη ρωσική αντιπολίτευση κι ότι για την κατάστασή του ευθύνονται οι κεφαλές του συστήματος.

«Νομίζω ότι είναι η όλη κατάσταση που η ρωσική κυβέρνηση -το καθεστώς- δημιουργεί στη χώρα», δήλωσε η Ευγενία Καρα-Μούρζα.

Φωτογραφία: wikipedia

Αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ο πρώην δημοσιογράφος επρόκειτο να επιστρέψει στο σπίτι του τη μέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο. Ο Καρα-Μούρζα, πατέρας τριών παιδιών, είναι συντονιστής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ανοικτή Ρωσία», το οποίο υποστηρίζει ο πρώην βαρώνος του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Η γυναίκα του πήγε στη Μόσχα, κι έστειλε δείγματα αίματος του συζύγου της σε εργαστήρια στη Γαλλία και το Ισραήλ. Κι ελπίζει πως ο άνδρας της θα τη γλιτώσει κι αυτή τη φορά: «Τα πάει καλύτερα, τον έχουν βγάλει απ’ τη μηχανική υποστήριξη. Η καρδιά του λειτουργεί πολύ καλύτερα, τα νεφρά του λειτουργούν. Έχει ξυπνήσει, έχει επαφή με το περιβάλλον, αλλά ζαλίζεται».

Ο 35χρονος ακτιβιστής της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου αρρώστησε άλλη μια φορά βαριά το 2015, όταν κατέρρευσε στη διάρκεια συνάντησης με συναδέλφους του. Και τότε οι γιατροί επέρριψαν την ευθύνη σε μια απροσδιόριστη τοξίνη για την ξαφνική ανεπάρκεια των πνευμόνων, του ήπατος και των νεφρών του.

Ο ίδιος δήλωσε τότε πολύ τυχερός που σώθηκε απ’ την προφανή απόπειρα κατά της ζωής του. «Οι γιατροί είπαν στη γυναίκα μου ότι είχα μόλις 5% πιθανότητες να επιζήσω», είπε.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχαήλ Κασιάνοφ, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, Σεργκέι Μιτρόκιν, Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά και Μπορίς Νεμτσόφ σε συγκέντρωση της ρωσικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2012.

Ο Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα γνωρίζει, όπως έχει πει παλαιότερα, ότι οι απόψεις του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλούν δυσφορία σε πολλούς στην πατρίδα του. «Πιστεύω ότι το καθεστώς θα ήθελε να εγκαταλείψουμε τη μάχη και να φύγουμε-αλλά δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη», είχε δηλώσει πέρυσι το καλοκαίρι.

Τώρα δίνει γι’ άλλη μια φορά τη μάχη για τη ζωή κι η γυναίκα του δηλώνει αποφασισμένη να μείνει στο πλευρό του όσο χρειαστεί.

«Είναι ο άνδρας μου και θα μείνω δίπλα του. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές, που αγαπά τη δημοκρατία και θα τα καταφέρει», λέει.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ