Θετική η Αχτσιόγλου στη σύσταση ομάδας εργασίας για τις εισφορές στα μπλοκάκια - iefimerida.gr

Θετική η Αχτσιόγλου στη σύσταση ομάδας εργασίας για τις εισφορές στα μπλοκάκια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετική στην πρόταση βουλευτών για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα με τα μπλοκάκια, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα σταλούν τα ειδοποιητήρια που αφορούν τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων.

Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ακόμα ότι από τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί, προκύπτει ότι το 80% των πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν λιγότερα. Όπως είπε, θα πληρώσουν 170 ευρώ τον μήνα ενώ ήταν 245 ευρώ για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 210 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους.

«Το πρόβλημα χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και τόνισε ότι, τόσο με την πρώτη εγκύκλιο που είχε πρόβλημα όσο και με τη δεύτερη εγκύκλιο που βγήκε σήμερα, το πλαίσιο εισφορών ελάφρυνε τον εργαζόμενο.

Διευκρινίσεις Πετρόπουλου για τη μειωμένη εισφορά

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας το πρωί στον Σκάι έδωσε διευκρινίσεις για τις μειωμένες εισφορές 9,22% που θα καταβάλει ο εργαζόμενος σε περίπτωση που δεν καλύπτεται από περιοδική δήλωση του εργοδότη του.

Οπως είπε η μειωμένη εισφορά θα τεθεί σε ισχύ μόνο από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα δηλώνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δεν καλύπτεται από περιοδική δήλωση εργοδότη του.

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα, κάτι που σημαίνει ότι για το διάστημα πριν τη δήλωση στον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει εισφορές με το παλιό ποσοστό που προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 26,95%.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει η ρύθμιση για το 9,22%. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον η μείωση θα δρομολογήσει επίλυση διαφορών ανάμεσα σε εργαζόμενους που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τους αντισυμβαλλόμενους εργοδότες.

Εφόσον ένας εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να τους εντάσσει και σε αναλυτική περιοδική δήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Σημείωσε πως μία από τις κύριες αιτίες του φαινομένου με ευρεία χρήση δελτίων παροχής υπηρεσιών είναι η απουσία των συλλογικών συμβάσεων, που η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Πετρόπουλος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ μπλοκάκια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ