Το Μέγαρο μας συστήνει τη δεσποινίδα Μαρία Καλογεροπούλου -Πριν γίνει Μαρία Κάλλας

«Πρώτη μου καριέρα θεωρώ και ονομάζω εκείνη στην Αθήνα, στη διάρκεια του πολέμου» είχε πει σε συνέντευξή της το 1968 στη Νέα Υόρκη.

Αυτή τη σπάνια πλευρά της Μαρίας Κάλλας (1923–1977) επιχειρεί να αναδείξει η συναυλία με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου».

Μία εκδήλωση αφιερωμένη στα ελληνικά χρόνια της Κάλλας και πραγματοποιείται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ, στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της απόλυτης ντίβας της λυρικής τέχνης.

Το πρόγραμμα της συναυλίας «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου» έχει επιμεληθεί ο λυρικός ερμηνευτής και παιδαγωγός του κλασικού τραγουδιού Άρης Χριστοφέλλης.
Θα ακουστούν άριες και τραγούδια που ερμήνευσε η νεαρή Μαρία Καλογεροπούλου πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό, όπου και πραγματοποίησε την εντυπωσιακή της καριέρα διαπρέποντας στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Σε αυτό το πρόγραμμα, μεγάλες άριες του ρεπερτορίου συνυπάρχουν με λιγότερο γνωστά αποσπάσματα από όπερες καθώς και με τραγούδια ξένων, καμιά φορά και ελλήνων συνθετών, ακόμα και με δημοφιλείς «ελαφρές» επιτυχίες της εποχής όπως η πασίγνωστη «Παλόμα».

Οι επιλογές των κομματιών του προγράμματος και οι εναλλαγές τους αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για τη συμβολή της Μαρίας Κάλλας στην εξέλιξη της ιστορίας της όπερας, ενώ αναδεικνύουν όλη τη φωνητική γκάμα και τις ασυνήθιστες δεξιοτεχνικές ικανότητες της ανερχόμενης, τότε, τραγουδίστριας.

«Στην Αθήνα ασκήθηκα»

«Η Αθήνα είναι που μου πρόσφερε την πείρα μου, είμαι σίγουρη, γιατί εκεί ασκήθηκα, εκεί απέκτησα τις σκηνικές εμπειρίες μου, εκεί είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου.
Ώσπου να πάω στην Ιταλία για τη μεγάλη καριέρα, όπως θα μπορούσα να πω, είχα ήδη μάθει τόσους ρόλους, αφού τραγουδούσα επί οκτώ χρόνια.

Βλέπετε, λοιπόν, γιατί αργότερα δεν υπήρξαν εκπλήξεις για μένα. Γι’ αυτό λέω πως αυτή η πρώτη καριέρα ήταν για μένα απόλυτα απαραίτητη», τόνιζε τότε η Μαρία Κάλλας, σε συνέντευξη της στον Edward Downes. Νέα Υόρκη, 1968

«Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου»
Η Κάλλας στην Ελλάδα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, 20:30

Τραγουδούν οι υψίφωνοι: Φανή Αντωνέλου, Νίνα Κουφοχρήστου Μαρία Κωστράκη, Άρτεμις Μπόγρη
Θανάσης Αποστολόπουλος πιάνο
Άρης Χριστοφέλλης επιμέλεια προγράμματος–καλλιτεχνική επίβλεψη

φωτογραφία: facebook MariaCallasGreekSociety

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια απο το θανατό της, άρχισαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο με το γκαλά όπερας «Tutto Verdi» και περιλαμβάνουν τον προσεχή Μάρτιο, την παρουσίαση της όπερας «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Ντονιτσέττι σε συναυλιακή μορφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαρία Κάλλας Μέγαρο Μουσικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ