Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικό με το κανονικό - iefimerida.gr

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικό με το κανονικό

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικό με το κανονικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε άλλο παρά άκακο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς νέα έρευνα από το Χάρβαρντ με επικεφαλή έλληνα επιστήμονα, δείχνει ότι οι συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι εξίσου επιβλαβείς για την υγεία με αυτές του κανονικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς, η έρευνα του Χάρβαρντ (με επικεφαλή τον Κωνσταντίνο Βαρδαβά) που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Chest έδειξε ότι μπορει οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρουν να είναι ελαφρά μικρότερες, επειδή δεν υπάρχει καύση, ωστόσο με μόλις 5 λεπτά χρήση διαπιστώθηκε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων και του οξειδωτικού στρες του πνεύμονα.

«Συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας», τόνισε ο κ. Βαρδαβάς.

Όπως είπε ο κ. Βαρδαβάς, το γεγονός ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν υπάρχει καύση, αυτό δεν σημαίνει το δεν υπάρχουν σε αυτό ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μάλιστα, επικαλείται διεθνείς τοξικολογικές αναλύσεις που έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι τοξικές και καρκινογόνες. Για παράδειγμα, ο διαλύτης που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (η προπυλική γλυκόλη) και διαφημίζεται ως αβλαβής όταν μετατρέπεται σε ατμό από τον ατμοποιητή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία που έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμό των αεροφόρων οδών και ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά. Χρησιμοποιείται δε ως αντιψυκτικό, αποσμητικό σώματος και για αραίωση μπογιάς.

Όσον αφορά τις «διαφημίσεις» που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, ο κ. Βαρδαβάς τόνισε ότι πρόκειται για «παραπλάνηση των καταναλωτών» καθώς ούτε αβλαβές είναι ούτε επιτρέπεται η χρήση του παντού. Συγκεκριμενα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπόκειται στις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το τσιγάρο, οπότε απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε αεροδρόμια, αλλά και γενικά σε κάθε χώρο που ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ