Βαριές κατηγορίες στη σπείρα που διακινούσε χέλια και έβγαζε εκατομμύρια - iefimerida.gr

Βαριές κατηγορίες στη σπείρα που διακινούσε χέλια και έβγαζε εκατομμύρια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαριές κατηγορίες στους εννέα συλληφθέντες, μέλη διεθνούς σπείρας που εξήγαγε παράνομα στην Κίνα προστατευόμενο είδος χελιού με τεράστια κέρδη.

Βαρύτατες κατηγορίες για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Αθηνών κατά των εμπλεκομένων σε υπόθεση παράνομης εμπορίας χελιού που απέφερε στην οργάνωση τεράστια κέρδη μέχρι και χίλια ευρώ το κιλό. Για την εξάρθρωση της σπείρας συνεργάστηκαν 5 χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία και υπό την εποπτεία της Eurojust, συνελήφθησαν όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε Αττική και επαρχία ενώ μπαράζ συλλήψεων εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και από τις ισπανικές αρχές. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανάσιου και ο εισαγγελέας Ν. Ορνεράκης.

Η πρωτοφανής υπόθεση που κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές σε πέντε ευρωπαϊκές χώρας, αφορούσε σε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης εμπορίας του ευρωπαϊκοί χελιού που φέρει την επωνυμία «Αnguilla Anguilla». Tα κέρδη από την παράνομη εμπορία του εν λόγω χελιού είναι τεράστια, αφού η τιμή του ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό για να φθάσει στην Κίνα, όπου είναι ο τελικός του προορισμός. Τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου χελιού, προέκυψε από τις έρευνες, είναι 1.000 ευρώ ανά διακινούμενο κιλό! Ειδικότερα η σπείρα που είχε στήσει χορό εκατομμυρίων πάνω στην παράνομη διακίνηση και εμπορία των σπάνιων και προστατευόμενων χελιών, κέρδιζε, όπως προέκυψε από την έρευνα, σε κάθε φορτίο που έφθανε από την Ισπανία, μέσω Ιταλίας στην χώρα μας, 500 με 900 ευρώ (!). Δεδομένου ότι κάθε φορτίο περιέχει 500-900 κιλά, το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής είναι από 500.000 έως 900.000 ευρώ για την ευρωπαϊκή οργάνωση.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν επτά εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όλα ξεκίνησαν όταν έφθασαν πληροφορίες από την Ισπανική Europole στην Αθήνα (αρμόδια υπηρεσία των Τελωνείων ΕΛΥΤ Αττικής) για οργανωμένη ομάδα που δρούσε στη χώρα μας με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία - παράνομη- του προστατευόμενου χελιού.

Ο εισαγγελέας με την συνδρομή του ανοίγματος τηλεφώνων άλλα και την συστηματική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών, προχώρησε με τη βοήθεια της οικονομικής αστυνομίας σε συλλήψεις. Οι έφοδοι έγιναν την περασμένη Παρασκευή σε Αττική και περιφέρεια, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ παράλληλα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία όπου δρούσε η «κορυφή» της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χέλια σπείρα κατηγορίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ