Σήμερα κλείνουν 25 χρόνια από το Σύμφωνο του Μάαστριχτ [εικόνες] - iefimerida.gr

Σήμερα κλείνουν 25 χρόνια από το Σύμφωνο του Μάαστριχτ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 7 Φεβρουαρίου 1992 οι χώρες μέλη υπέγραφαν τον νέο κρίκο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αλλά οι κανόνες που υιοθετήθηκαν επικρίνονται σφοδρά από τότε ως σήμερα.


Με τα χρόνια, το Σύμφωνο του Μάαστριχτ έγινε το σύμβολο μιας δυσλειτουργικής Ευρώπης, αποκομμένης από τους λαούς, ενώ σήμερα επικρίνεται από τα ευρωσκεπτιστικά κινήματα.
Στις 7 Φεβρουαρίου τα κράτη μέλη θα γιορτάσουν με τη μεγαλύτερη διακριτικότητα την υπογραφή του Συμφώνου. Ωστόσο, εμβαθύνοντας το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό το ιδρυτικό κείμενο έβαλε τις βάσεις που θα οδηγούσαν στην υιοθέτηση του ευρώ, δέκα χρόνια αργότερα.

Σήμερα κλείνουν 25 χρόνια από το Σύμφωνο του Μάαστριχτ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ανάμεσα στους πολυάριθμους κανόνες που επέβαλε, ο πιο διάσημος, και αυτός που δέχτηκε τη μεγαλύτερη κριτική, είναι το όριο 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Αυτά τα όρια τέθηκαν για να διασφαλιστεί η οικονομική σύγκλιση των χωρών-μελών και οι τότε ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαντάζονταν ότι θα αρκούσαν για να αποφευχθούν οι οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, η κρίση του 2008 απέδειξε με βίαιο τρόπο ότι είχαν άδικο.

Σήμερα κλείνουν 25 χρόνια από το Σύμφωνο του Μάαστριχτ [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το βασικό όφελος από το Σύμφωνο του Μάαστριχτ είναι ότι επέτρεψε την επιβολή του ευρώ, με το οποίο οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι, παρά την οικονομική κρίση. Για όλα τα υπόλοιπα κριτήρια του Μάαστριχτ, οι ειδικοί εμφανίζονται πολύ επικριτικοί, κυρίως γιατί πολλές χώρες -με πρώτες την Γερμανία και τη Γαλλία- παραβίασαν τα κριτήρια του 3% και του 60% του ΑΕΠ για τα ελλείμματα και το χρέος.

Σήμερα κλείνουν 25 χρόνια από το Σύμφωνο του Μάαστριχτ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σύμφωνο Μάαστριχτ 25 χρόνια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ