10 + 1 στόχοι για το 2012 - iefimerida.gr
KID

10 + 1 στόχοι για το 2012

10 + 1 στόχοι για το 2012
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και εάν έρευνες μας διαβεβαιώνουν πως μόνο το 30% από εμάς θα καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει τους στόχους που θα θέσει στην αρχή της νέας χρονιάς, η προσπάθεια έχει πάντα την αξία της.

Έτσι, δίπλα σε όλες τους άλλους στόχους και αποφάσεις για το 2012, προσθέτουμε και μερικές που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας. Με την ελπίδα, πως οι κακές συνήθειες αλλάζουν δύσκολα, αλλά κάπως, κάποτε, αλλάζουν!

Περισσότερη πίστη στον εαυτό μας

Να αποκτήσουμε περισσότερη πίστη στον εαυτό μας ως γονείς. Να νοιαζόμαστε λιγότερο για το τι θεωρούν οι άλλοι σωστό και να έχουμε οδηγό για το μεγάλωμα των παιδιών μας το ένστικτό και την αγάπη μας.

Χιούμορ, χιούμορ, χιούμορ!

Ας μετακινήσουμε λίγο το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε και τελικά κρίνουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας και ας προσπαθήσουμε αυτό το χρόνο να δούμε με χιούμορ όσα συνήθως μας θυμώνουν: το πείσμα τους, τη γκρίνια τους, τις κακές τους συνήθειες. Γελάστε αντί να φωνάξετε!

Να είμαστε ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά μας

Ως γονείς επηρεάζουμε βαθιά τα παιδιά μας. Μέσα από την καθημερινότητα γινόμαστε το πρότυπο τους, και αυτά που μαθαίνουν παρακολουθώντας μας είναι αναμφισβήτητα ισχυρότερα από οτιδήποτε τα διδάξουμε θεωρητικά. Το νέο έτος ας προσπαθήσουμε να γίνουμε οι ίδιοι λίγο καλύτεροι και να εγκαταλείψουμε παρέα με τα παιδιά μας μικρές και μεγάλες κακές μας συνήθειες.

Περισσότερο και ουσιαστικότερο χρόνο μαζί τους

Και αυτό σημαίνει χρόνος πραγματικής επικοινωνίας, χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς τηλεόραση, χωρίς κλεφτές ματιές στον υπολογιστή.

Μια ανάσα πριν αφήσουμε τον εαυτό μας να θυμώσει!

Είναι τόσες οι φορές που αισθανόμαστε άσχημα και ενοχικά για την υπομονή που δεν είχαμε, για τον τόνο της φωνής μας που ανέβηκε, για εκείνα που είπαμε ή δεν είπαμε πάνω στο θυμό μας. Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας μετρήσουμε μέχρι το δέκα χωρίς να μιλάμε, κάθε φορά που ο θυμός απειλεί να γίνει σύμβουλος μας. Συνήθως είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να υποχωρήσει.

Να υιοθετήσουμε -ακόμα- πιο υγιεινές συνήθειες

Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να περιορίσουμε το πρόχειρο φαγητό. Επίσης, επειδή η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται διαρκώς λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν από νωρίς τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Να τους χαρίσουμε όσες περισσότερες ανέμελες παιδικές στιγμές μπορούμε

Τα περισσότερα παιδιά έχουν στις ημέρες μας ένα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Ακόμη και εάν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, ας βρούμε ευκαιρίες να τα κάνουμε να απολαύσουν χαρές της παιδικής ηλικίας: απογευματινό παιχνίδι χωρίς πρόγραμμα, χρόνος στη φύση, χρόνο να ανασάνουν, να χαζέψουν και να χαλαρώσουν. Ας τους δώσουμε λόγους να αναλογίζονται αργότερα τα παιδικά τους χρόνια και να χαμογελούν!

Να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα παιδιά μας

Αντί να χάνουμε την υπομονή μας και να θυμώνουμε με την συμπεριφορά και τις κακές συνήθειες των παιδιών μας, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί συμπεριφέρονται με αυτό τον μη αποδεκτό τρόπο. Οι πιθανότητες να επιλυθεί ένα ζήτημα αυξάνονται όταν προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα από την δική τους πλευρά .

Να τους κάνουμε μια μικρή έκπληξη το μήνα!

Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ένα μικρό δώρο, μια βόλτα σε ένα ιδιαίτερο μέρος, ένα ιδιαίτερο γεύμα, εισιτήρια για ένα Κυριακάτικο κονσέρτο. Οι μικρές εκπλήξεις δεν θα κακομάθουν τα παιδιά, αντιθέτως θα τους δείξουν πώς μια μικρή σκέψη έχει τη δύναμη να δώσει μεγάλη χαρά και να ομορφύνει την καθημερινότητα!

Να είμαστε πάντα και μόνο ειλικρινείς!

Να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι!

Το χρόνο αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ άλλοτε να κρατήσουμε και να μεταδώσουμε την αισιοδοξία μας στα παιδιά μας! Ας θυμηθούμε πως "ζωή δεν σημαίνει να περιμένεις την καταιγίδα να περάσει, ζωή είναι να μάθεις να χορεύεις στη βροχή"!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 2012 Παιδική ηλικία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ